Till innehåll på sidan

Avskaffat stöd till svenska fredsorganisationer

Svar på skriftlig fråga 2023/24:482 besvarad av Statsrådet Johan Forssell (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2024/00676 Utrikesdepartementet Bistånds- och utrikeshandelsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:482 av Håkan Svenneling (V)
Avskaffat stöd till svenska fredsorganisationer

Håkan Svenneling har frågat mig hur regeringen avser att stödja och finansiera den svenska fredsrörelsen mot bakgrund av att Folke Bernadotteakademin inte längre kommer att förmedla medel till civilsamhällesorganisationer.

Regeringen värnar ett starkt och självständigt civilsamhälle. I dagsläget finns en rad olika former av stöd till civilsamhällesorganisationer som arbetar med fred och säkerhet. För civilsamhällesorganisationer som bedriver fred- och säkerhetsfrämjande verksamhet kommer det även fortsättningsvis att finnas möjlighet att söka medel genom de anslag som förvaltas av exempelvis Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida). Regeringen fortsätter också med direkt stöd till en rad organisationer och institut som främjar och sprider kunskap om konfliktförebyggande, nedrustning och diplomati.

Stockholm den 24 januari 2024

Johan Forssell

Skriftlig fråga 2023/24:482 av Håkan Svenneling (V) (Besvarad 2024-01-16)

Fråga 2023/24:482 Avskaffat stöd till svenska fredsorganisationer

av Håkan Svenneling (V)

till Statsrådet Johan Forssell (M)

 

Sverige behöver ett starkt civilsamhälle som kritiskt kan granska regeringens beslut och bidra till sakkunskap, analyser, debatt och engagemang. Regeringen har beslutat att kapa det statliga ekonomiska stöd som i nästan hundra år getts till svenska organisationer som arbetar för fred och nedrustning. Detta sker i en tid när säkerhetsläget är mer ansträngt än på länge och stora och avgörande säkerhetspolitiska beslut tas – beslut som kommer att få konsekvenser för Sveriges roll i världen under lång tid framöver.

Under förra året uppgick stödet till drygt 20 miljoner kronor, fördelat på 18 organisationer. Det är i säkerhetspolitiska sammanhang en relativt liten summa men helt avgörande för de berörda organisationerna.

Stödet har fördelats via Folke Bernadotteakademin, och i regleringsbrevet för 2024 avskaffas stödet helt, med undantag för redan ingångna avtal. Det är svårt att inte tolka regeringens beslut som ett direkt angrepp på de kritiska röster som fredsrörelsen utgör.

Att minska stödet till svenska fredsorganisationer är helt i linje med den förda politiken i stort, där civilsamhällets engagemang på vitt skilda områden kringskärs. Regeringen går till angrepp mot en rad organisationer och institutioner som alla värnar det demokratiska varandet. Det handlar bl.a. om nedskärningar inom folkbildning, indraget stöd till etniska organisationer och ett borttaget informationsstöd till organisationer som arbetar med bistånd.

Det är en allvarlig utveckling som riskerar att få långsiktiga konsekvenser för det demokratiska inflytandet och engagemanget. Att en regering drar undan stödet till organisationer som är kritiska mot regeringen är någonting vi är vana att se i länder med ett betydligt större demokratiskt underskott än i Sverige.

Jag vill fråga statsrådet Johan Forssell:

 

Hur avser statsrådet och regeringen att stödja och finansiera den svenska fredsrörelsen efter det indragna stödet?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.