Till innehåll på sidan

Bättre balans mellan musikplattformar och upphovspersoner

Svar på skriftlig fråga 2017/18:786 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ju2018/01139/POL

Justitiedepartementet

Migrationsministern och biträdande justitieministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:786 av Christer Nylander (L)
Bättre balans mellan musikplattformar och upphovspersoner

Christer Nylander har frågat mig hur jag och regeringen arbetar för att realisera förslagen från EU-kommissionen och uppnå en bättre balans mellan plattformar och upphovspersoner.

Jag vill först understryka att jag delar Christer Nylanders bild av Sverige som en musiknation i världsklass. En fungerande upphovsrätt har varit en viktig förutsättning för att vi har nått den positionen. Det är naturligtvis angeläget att regelverket kontinuerligt ses över och anpassas till den tekniska utvecklingen, för att säkerställa att musikskapare och andra rättighetshavare kan få betalt för sitt arbete.

I de pågående upphovsrättsförhandlingarna har EU-kommissionen föreslagit att de som tillhandahåller plattformar för stora mängder användaruppladdat innehåll ska vara skyldiga att, tillsammans med rättighetshavarna, vidta åtgärder för att skyddat material ska kunna identifieras. Att plattformarna har ett sådant ansvar är viktigt för att rättighetshavarna ska få rimliga möjligheter att förhandla om ersättning för användningen. Sverige har därför ställt sig bakom EU-kommissionens ambition och arbetar aktivt för att ministerrådet så snart det är möjligt ska kunna enas om en tydlig och fungerande reglering.

Stockholm den 28 februari 2018

Heléne Fritzon

Skriftlig fråga 2017/18:786 av Christer Nylander (L) (Besvarad 2018-02-15)

Fråga 2017/18:786 Bättre balans mellan musikplattformar och upphovspersoner

av Christer Nylander (L)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Sverige är en musiknation. Några av de främsta musikskaparna i världen kommer från eller har olika kopplingar till Sverige. En grundläggande förutsättning för att vi ska kunna behålla vår starka ställning är att upphovsrätten fungerar så att man har möjlighet att få betalt för sin musik.

Allt fler européer lyssnar på musik på plattformar med användaruppladdat material. Teknikutvecklingen har skapat nya möjligheter för musikskapare att nå ut med sin musik, men den har också skapat nya frågetecken. Ska till exempel plattformarna betraktas som passiva mellanhänder trots att deras intäkter till stor del bygger på det kreativa innehållet? 

EU-kommissionen har lagt fram ett förslag för att stärka musikskaparnas förhandlingsposition och möjlighet att ta betalt för sina verk digitalt. Kommissionen vill med sitt förslag uppnå en bättre ordning och en bättre fördelning av det värde som skapas online i dag. Det är viktigt för en långsiktigt hållbar musikmarknad där det råder lika villkor för en sund konkurrens. Förslaget diskuteras för närvarande i ministerrådet, där Sverige har en viktig roll att spela.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Hur arbetar statsrådet och regeringen för att realisera förslagen från kommissionen och uppnå en bättre balans mellan plattformar och upphovspersoner?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.