Till innehåll på sidan

Behov av utländsk arbetskraft inom andra branscher än it-sektorn

Svar på skriftlig fråga 2017/18:804 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ju2018/

01184/POL

Justitiedepartementet

Migrationsministern och biträdande justitieministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:804 av Anette Åkesson (M)
Behov av utländsk arbetskraft inom andra branscher än it-sektorn

Anette Åkesson har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att underlätta för företag att behålla, respektive få tillstånd att anställa, utländsk arbetskraft.

En väl fungerande kompetensförsörjning är viktig för svenska företag. Sverige behöver ett system för arbetskraftsinvandring som möter de behov som finns av att rekrytera kompetens utomlands. Ett välfungerande regelverk är ett av många instrument som kan bidra till en positiv utveckling i detta avseende. Det är därför viktigt att reglerna är förutsägbara och tydliga, så att fel inte uppstår.

Jag vill i detta sammanhang erinra om att det gällande regelverket togs fram av den förra borgerliga regeringen. Det är ett regelverk där arbetstagaren riskerar att få sitt uppehållstillstånd återkallat, även om det är arbetsgivaren som gjort fel. Det vill regeringen ändra på.

1 december 2017 trädde nya regler ikraft som gör det möjligt för Migrationsverket att avstå från att återkalla ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för arbete om arbetsgivaren, utan att Migrationsverket har vidtagit någon åtgärd, har avhjälpt brister i anställningsvillkoren som annars skulle leda till återkallelse. Detta är ett första steg mot en lösning.

Regeringen menar emellertid att även seriösa arbetsgivare ibland blir medvetna om att villkoren inte varit uppfyllda först efter erinran från Migrationsverket. I andra fall kan det vara en tidigare arbetsgivare som begått mindre misstag. Regeringen har därför även givit en utredare i uppdrag att lämna förslag som ska göra det möjlighet att rätta mindre, icke uppsåtliga, misstag efter det att Migrationsverket påpekat brister i villkoren, även då bristerna uppstått under en tidigare arbetsgivare.

Utredaren har lämnat förslag på författningsändringar. Det är regeringens avsikt att snarast möjligt återkomma med ett förslag, med utgångspunkt i utredarens arbete och remissutfallet.

Varken enskilda arbetstagare, eller arbetsgivare, ska drabbas orimligt hårt om arbetsgivaren har begått ett mindre misstag.

Stockholm den 28 februari 2018

Heléne Fritzon

Skriftlig fråga 2017/18:804 av Anette Åkesson (M) (Besvarad 2018-02-16)

Fråga 2017/18:804 Behov av utländsk arbetskraft inom andra branscher än it-sektorn

av Anette Åkesson (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

I medierna uppmärksammas gång på gång hur anställda och egenföretagare som bor och studerar eller arbetar i Sverige riskerar utvisning. Mest uppmärksamhet väcker it-experter som utvisas trots att de har jobb och försörjer sig själva och sina familjer. Dessa fyller ett behov i Sverige inom kompetensområden där vi har stora brister och där branschen skriker efter arbetskraft.

Men problemet är tyvärr stort även inom andra branscher. I Båstad finns exempelvis en krögare som kämpar för sin krogs överlevnad på grund av att han inte får behålla sina kockar, respektive att det tar för lång tid att få tillstånd att anställa nya kockar från utlandet. I flera år har han lagt mycket tid och energi på att säkerställa att han kan säkra kompetensen i köket, men nu verkar det som att det inte längre går. Hans nuvarande kockar får inte vara kvar. Han annonserar hos Arbetsförmedlingen, men det kommer inga kvalificerade ansökningar från kockar i Sverige så kockar från utlandet vore hans enda möjlighet.

Med anledning av det som anförts ovan är min fråga till statrsådet Heléne Fritzon:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att underlätta för företag att behålla, respektive få tillstånd att anställa, utländsk arbetskraft

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.