Till innehåll på sidan

Behovet av äldre på arbetsmarknaden

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1203 besvarad av Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
A2022/00 388 Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknads- och jämställdhetsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1203 av Katarina Brändström (M)
Behovet av äldre på arbetsmarknaden

Katarina Brändström har frågat mig om jag har följt Riksrevisionens förslag och vilka åtgärder som har vidtagits för att få fler äldre att komma in i arbete och sedan stanna kvar i arbete.

Regeringen välkomnar Riksrevisionens granskning och har följt Riksrevisionens förslag. Äldre omfattas av regeringens styrning av Arbetsförmedlingen, dels genom myndighetens instruktion, som anger att Arbetsförmedlingens ska prioritera dem som befinner sig långt från arbetsmarknaden, dels genom relevanta mål och uppdrag som regeringen har gett myndigheten.

Regeringen har både förstärkt den aktiva arbetsmarknadspolitiken med tillskott till generella arbetsmarknadsåtgärder i budgetpropositionen för 2022 och beslutat om riktade insatser för äldre.

Arbetssökande som är 55 år eller äldre tillhör en grupp som har en genomsnittligt svagare konkurrensförmåga på arbetsmarknaden och det har skett en relativ ökning av långtidsarbetslösheten bland äldre jämfört med dem under 55 år. Regeringen har därför beslutat om längre tid med stöd för nystartsjobb för personer som fyllt 55 år. Regeringen har avsatt 20 miljoner kronor för 2022 för att personer som är 55 år eller äldre ska kunna ta del av nystartsjobb under dubbelt så lång tid som tidigare regelverk tillät, dock som längst 48 månader.

Regeringen har även under 2021 höjt den övre åldersgränsen för rätt till studiemedel och studiestartsstöd från 56 till 60 år så att möjligheterna att vidareutbilda sig eller omskola sig högre upp i åldrarna förbättras.

Regeringen avser även att införa ett nytt parallellt offentligt studiestöd – omställningsstudiestöd – i linje med de avtalsslutande parternas principöverenskommelse. Omställningsstudiestödet ska bestå av ett omställningsstudiebidrag och ett omställningsstudielån som kommer att ersätta minst 80 procent av ett inkomstbortfall för de allra flesta. En ytterligare del i partsöverenskommelsen är förslaget om ett nytt offentligt grundläggande omställnings- och kompetensstöd för arbetstagare som inte omfattas av kollektivavtal. Förslaget innebär att grundläggande omställnings- och kompetensstöd ska vara tillgängligt för arbetstagare upp till 65 års ålder. Under våren väntas en proposition läggas fram.

Regeringen har också i regleringsbrevet för 2020 och 2021 gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att utveckla enhetliga och träffsäkra arbetsmarknadspolitiska bedömningar, inklusive ett statistiskt bedömningsstöd, och i regleringsbrevet för 2022 att kontinuerligt vidareutveckla och följa upp tillförlitlighet och enhetlighet i statistiska bedömningsstöd. Regeringen menar att ett statistiskt bedömningsstöd som tar hänsyn till ålder är ett viktigt verktyg som kan bidra till att Arbetsförmedlingen bättre kan fullgöra sin uppgift att prioritera dem som befinner sig långt från arbetsmarknaden.

Diskriminering på grund av ålder är förbjuden enligt diskrimineringslagen. Alla arbetsgivare ska arbeta förebyggande och främjande för att motverka diskriminering och verka för lika rättigheter och möjligheter oavsett bl.a. ålder i deras respektive verksamheter.

Stockholm den 9 mars 2022

Eva Nordmark

Skriftlig fråga 2021/22:1203 av Katarina Brännström (M) (Besvarad 2022-03-02)

Fråga 2021/22:1203 Behovet av äldre på arbetsmarknaden

av Katarina Brännström (M)

till Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S)

 

En hög ålder ökar risken att fastna i arbetslöshet, vilket även Riksrevisionen påpekat i rapporten RiR 2021:6. Regeringen svarade då i sin skrivelse, skr. 2021/22:13, att man gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att utveckla ett statistiskt bedömningsstöd som ska ta hänsyn till ålder, vilket ska göra att Arbetsförmedlingen prioriterar dem som står långt från arbetsmarknaden. Regeringen skrev att man ska följa detta arbete noggrant.

Nu visar statistik att arbetslösheten för personer med minst två års eftergymnasial utbildning är högst just i åldersspannet 60 till 64 år. Här är arbetslösheten 2,5 procentenheter högre. Och arbetslösheten ökar redan efter 54 års ålder för alla grupper, och under pandemin drabbades 55–64-åringar extra hårt. Många som tidigare haft en stark förankring på arbetsmarknaden har haft svårt att komma tillbaka och framför allt att få ett nytt jobb. Vissa påstår att åldersdiskrimineringen på arbetsmarknaden börjar redan efter 40-årsåldern, och för dem som närmar sig 60 är det mycket svårt i vissa branscher att nå fram med en jobbansökan.

När regeringen vill göra det lättare att gå i pension för personer över 60 år inverkar detta tyvärr negativt på synen av äldre på arbetsmarknaden. Likaså att det ska bli lättare att vara sjukskriven efter 62 år – då man riskerar att tappa den kompetens som ändå många arbetsgivare frågar efter. Arbetsmarknaden är het och efterfrågan på kompetens är stor och all arbetskraft behövs.

Min fråga till arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark är:

 

Hur har ministern följt Riksrevisionens förslag, och vilka åtgärder har vidtagits för att få fler äldre att komma in i arbete och sedan stanna kvar i arbete?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.