Till innehåll på sidan

Bekämpning av främmande invasiva arter

Svar på skriftlig fråga 2022/23:328 besvarad av Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
KN2023/ 02265 Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:328 av Marianne Fundahn (S)
Bekämpning av främmande invasiva arter

Marianne Fundahn har frågat mig varför regeringen tog bort pengarna för bekämpning av främmande invasiva arter.

Inledningsvis vill jag påpeka att i Havs och vattenmyndighetens regleringsbrev för 2023 framgår det att regeringen gör en satsning på 50 miljoner kronor för arbetet med invasiva främmande arter i vattenmiljöer under året. Av det kommer 19 miljoner kronor gå direkt till länsstyrelserna.

Med hänsyn till det ekonomiska läget och den höga inflationen var regeringen tvungen att lägga en stram budget för 2023.

Minskningarna i statsbudgeten på naturvårdsområdet för 2023 pekar inte specifikt ut att det är arbetet mot invasiva främmande arter som ska minska. Naturvårdsverket har beslutat om hur minskningarna ska fördelas mellan de åtgärder som kan finansieras via det berörda anslaget i budgeten. Naturvårdsverket har aviserat att de medel som kommer läggas på arbetet mot invasiva främmande arter kommer ligga på drygt 30 miljoner kronor under 2023 varav 19 miljoner kronor går till länsstyrelserna för deras arbete. Resterande del går till att finansiera de insatser som Svenska Jägareförbundet gör för att bekämpa invasiva främmande däggdjurs- och fågelarter.

Marianne Fundahn pekar på behovet av att bekämpa den invasiva trädgårdsväxten parkslide. Jag vill då passa på att nämna betydelsen av förebyggande åtgärder som ett sätt att hitta kostnadseffektiva lösningar för att minska spridningen av arten. I december 2022 beslutade regeringen om ändringar i avfallsförordningen (2020:614) vilka bland annat skärper kraven på hanteringen av trädgårds- eller parkavfall som innehåller parkslide för att minska risken för ytterligare spridning av arten. De nya bestämmelserna träder i kraft 1 januari 2024.

Stockholm den 22 februari 2023

Romina Pourmokhtari

Skriftlig fråga 2022/23:328 av Marianne Fundahn (S) (Besvarad 2023-02-10)

Fråga 2022/23:328 Bekämpning av främmande invasiva arter

av Marianne Fundahn (S)

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

I regeringens budget för 2023 försvann hela posten på 55 miljoner för bekämpning av främmande invasiva arter i hela landet. Detta innebär att länsstyrelsen inte kan göra insatser för att mota utbredningen av främmande invasiva arter. Naturvårdsverket klassar främmande invasiva arter som ”ett av de största hoten mot biologisk mångfald i Sverige och globalt”. Under två år har landets länsstyrelser haft ett särskilt anslag för att bekämpa problemen med arterna. Man har massor av projekt på gång, och en del har kommit långt, till exempel med bekämpning av den svårbekämpade parksliden. Om man nu inte kan fortsätta kommer den att sprida sig igen. Professionell bekämpning i naturreservat hindrar spridningen till privata trädgårdar, där fastighetsägare inte har samma möjligheter. Att agera snabbt innebär att det blir mycket billigare; senare insatser kan kosta miljontals kronor och ge sämre resultat. Fortsätter inte arbetet riskerar vi att förlora biologisk mångfald och riskerar att arter som skadar jord- och skogsbruk eller människor och djur får fäste.

Min fråga till statsrådet Romina Pourmokhtari är: 

 

Varför tog regeringen bort pengarna för bekämpning av främmande invasiva arter? 

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.