Till innehåll på sidan

Bekämpning av stenmård

Svar på skriftlig fråga 2023/24:630 besvarad av Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:630 Bekämpning av stenmård

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Svar på fråga 2023/24:630 av Mattias Eriksson Falk (SD)
Bekämpning av stenmård

Mattias Eriksson Falk har frågat mig vad jag och regeringen avser att göra för att säkerställa att stenmården inte får en spridning som på sikt riskerar att kosta samhället miljardbelopp.

Som Mattias Eriksson Falk mycket riktigt påpekar så har Naturvårdsverket finansierat Jägarförbundets insatser mot stenmård. Insatserna har varit framgångsrika och populationen har hållits på en låg nivå.

Sverige har skyldigheter att genomföra åtgärder mot invasiva främmande arter enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1143/2014 om förebyggande och hantering av introduktion och spridning av invasiva främmande arter. Stenmård förekommer naturligt i andra medlemsstater och kan därför inte listas som invasiv främmande art på EU:s gemensamma förteckning över invasiva främmande arter av unionsbetydelse. Under 2023 lämnade Naturvårdsverket tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten förslag till regeringen på arter som bör prioriteras nationellt utöver de arter som finns på unionsförteckningen. Förslagen bereds i Regeringskansliet.

Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet har på Naturvårdsverkets och Havs- och vattenmyndighetens uppdrag gjort en riskbedömning av ett mycket stort antal arter som skulle kunna utgöra en särskild risk som invasiva främmande arter i Sverige. Stenmården är en art som inte hamnat i den högsta riskklassen. Baserat på denna vetenskapliga bedömning har Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten lämnat sina förslag till regeringen om invasiva främmande arter av nationell betydelse där stenmården inte finns med. Riskbedömningen av invasiva främmande arter behöver göras med jämna mellanrum och Artdatabanken har därför fått ett nytt uppdrag av myndigheterna att göra en riskklassificering i år.

Det finns ett stort uppdämt behov av insatser mot en rad arter utöver stenmården. Flera invasiva främmande arter utgör ett stort hot mot den biologiska mångfalden och några av dem kan också orsaka stor materiell skada. Prioriteringar av insatser behöver göras i en samlad bedömning.

Jag kan försäkra Mattias Eriksson Falk att jag kommer följa myndigheternas arbete med invasiva främmande arter samt förekomsten av stenmård i Sverige.

Stockholm den 28 februari 2024

 

 

 

Romina Pourmokhtari

 

Skriftlig fråga 2023/24:630 av Mattias Eriksson Falk (SD) (Besvarad 2024-02-21)

Fråga 2023/24:630 Bekämpning av stenmård

av Mattias Eriksson Falk (SD)

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Under 2018 upptäcktes att en population av stenmård etablerats i trakten kring Bromölla i Skåne.  Stenmården är, det söta utseendet till trots, en invasiv art som kan orsaka mycket stora skador. I bland annat Tyskland kostar den miljardbelopp årligen, då den gärna äter på bland annat kablage och bosätter sig på husvindar.

De senaste åren har Jägareförbundet fått medel av Naturvårdsverket för att bedriva jakt i syfte att utrota populationen i Bromölla, eftersom en livskraftig stam som sprider sig skulle kosta stora summor. Jakten har varit framgångsrik, och det är nu endast en liten population kvar i området. Nu har det kommit till vår kännedom att Naturvårdsverket väljer att spara på just denna åtgärd. Så just nu bedriver Jägareförbundet jakten pro bono.

Det är inte rimligt att vi ska förlita oss på enskilda organisationers välvilja för att hålla invasiva arter i schack. Naturvårdsverket uppger i sitt svar på ansökan att man när medveten om att en spridning av stenmården kan få mycket omfattande konsekvenser men att de måste prioritera sina resurser. I budgeten finns det 50 miljoner kronor avsatta för att bekämpa invasiva arter, men ändå hävdar Naturvårdsverket att det inte finns resurser till att bekämpa stenmården, för vilket kostnaden är cirka 1–1,5 miljoner kronor.

Jag vill nu fråga statsrådet Romina Pourmokhtari: 

 

Vad avser ministern och regeringen att göra för att säkerställa att stenmården inte får en spridning som på sikt riskerar att kosta samhället miljardbelopp?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.