Till innehåll på sidan

Besöksnäringens överlevnadschanser

Svar på skriftlig fråga 2021/22:859 besvarad av Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
N2022/ 00150 Näringsdepartementet Näringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:859 av Ann-Sofie Alm (M)
Besöksnäringens överlevnadschanser

Ann-Sofie Alm har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att föra en bättre dialog med besöksnäringen i syfte att ge dessa företagare bättre framförhållning vid framtida kriser.

För stora delar av samhället har covid-19-pandemin inneburit omfattande svårigheter och utmaningar. Många branscher, företag och arbetstagare har drabbats ekonomiskt till följd av pandemin och de restriktioner som behövt vidtas. Den här pandemins oförutsägbarhet har gjort framförhållning extra utmanande för alla parter. För att öka besöksnäringens och andra aktörers möjlighet till framförhållning presenterade regeringen våren 2021 en plan för avveckling av restriktioner och senare under 2021 även en plan för återinförande av restriktioner.

Jag bedömer att min, min företrädares och övriga statsråds dialog med representanter för besöksnäringens olika delar är god. Jag och mina medarbetare har regelbundna kontakter med besöksnäringen. Det är värdefullt för att förstå olika verksamheters villkor och därmed kunna bidra till att utforma både stöd och restriktioner på ett ändamålsenligt sätt. Besöksnäringen har drabbats hårt av denna pandemi. För att stötta under krisen har regeringen beslutat om ekonomiska stöd, anstånd med skatteinbetalningar och korttidspermitteringar. Regeringen har också presenterat en nationell strategi för hållbar turism och växande besöksnäring. Med strategin visar regeringen på ett långsiktigt önskat läge för framtidens turism och besöksnäring.

Jag kan försäkra Ann-Sofie Alm att det är angeläget att lyssna till branschorganisationer, myndigheter, civilsamhället och näringslivet men även att löpande informera om arbetet i regeringen. Dialog och samverkan är ett ömsesidigt intresse för att ge företagare god framförhållning såväl i kris som annars.

Stockholm den 1 februari 2022

Karl-Petter Thorwaldsson

Skriftlig fråga 2021/22:859 av Ann-Sofie Alm (M) (Besvarad 2022-01-20)

Fråga 2021/22:859 Besöksnäringens överlevnadschanser

av Ann-Sofie Alm (M)

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

Företagen i besöksnäringen har varit väldigt hårt drabbade i pandemin, även om de senaste månaderna har inneburit en viss återhämtning. Många företagare är dock skuldsatta sedan länge på grund av pandemin.

De nya restriktionerna från regeringen ställde företagarna inför fullbordat faktum utan förvarning. Att med odiskutabelt kort varsel få långtgående restriktioner, rörande bland annat öppettider, innebär stor negativ påverkan på företagens möjligheter att överleva pandemin.

Omställningsstödet ska gälla för december och januari men orosmoln finns runt nivåerna och kring takbeloppet. Det är inte svårt att föreställa sig den frustration som besöksnäringens företagare känner inför ansvaret för sin familjs, sina anställdas och sitt företags framtid.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att föra en bättre dialog med besöksnäringen i syfte att ge dessa företagare bättre framförhållning vid framtida kriser?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.