Till innehåll på sidan

Bidraget till UNRWA

Svar på skriftlig fråga 2023/24:157 besvarad av Statsrådet Johan Forssell (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2023/ 14903 Utrikesdepartementet Bistånds- och utrikeshandelsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:157 av Erik Hellsborn (SD)
Bidraget till UNRWA

Erik Hellsborn har frågat mig om jag och regeringen anser att det finns skäl att se över Sveriges bidrag till UNRWA.

Sveriges humanitära bistånd, inklusive stödet till UNRWA, syftar till att rädda liv, lindra nöd och upprätthålla mänsklig värdighet. Naturligtvis ska detta stöd användas i strikt enlighet med de humanitära principerna, inklusive den om neutralitet, och FN:s grundläggande värderingar om respekt för mänskliga rättigheter, tolerans, jämlikhet och icke-diskriminering.

Alla förmedlare av svenskt bistånd har ett ansvar att inte stötta destruktiva krafter i Palestina.

Regeringen har beslutat att pausa det svenska utvecklingsbiståndet till Palestina tills vidare och parallellt med detta gett Sida i uppdrag att göra en översyn av biståndet till Palestina som ska redovisas senast den 1 december. Regeringen kommer därefter att ta ställning till inriktningen för det fortsatta biståndet till Palestina.

Stockholm den 1 november 2023

Johan Forssell

Skriftlig fråga 2023/24:157 av Erik Hellsborn (SD) (Besvarad 2023-10-24)

Fråga 2023/24:157 Bidraget till UNRWA

av Erik Hellsborn (SD)

till Statsrådet Johan Forssell (M)

 

Tidigare i höstas beslutade regeringen att pausa det icke-humanitära biståndet till Palestina. Det var ett rimligt ställningstagande givet den senaste tidens utveckling. Samtidigt fortsätter dock bidragen till UNRWA, FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar, som tidigare. Sverige är i dagsläget världens fjärde största bidragsgivare till UNRWA. Givet Sveriges globalt sett blygsamma ekonomi skulle det finnas goda skäl att ifrågasätta omfattningen på detta bidrag, även under de bästa omständigheter. Skälen blir än starkare av de oroande rapporter som kommit om organisationens verksamhet. Utöver omfattande problem med korruption har det läromaterial som används i organisationens skolor ett mycket problematiskt innehåll. Den världsbild som målas upp är inte neutral eller saklig utan har ett tydligt antiisraeliskt och antivästligt narrativ. Staten Israel beskrivs som skapad av imperialistiska, antiarabiska krafter i Europa. Det finns också våldsförhärligande och regelrätt antisemitism i läroböckerna. Terrorister beskrivs som krigare som kämpar för att befria Palestina från ”ockupanter”. Samtidigt beskrivs judar som orena och opålitliga.

Det måste ifrågasättas varför hundratals miljoner svenska skattekronor går till att finansiera detta. Den utbildning som ges i UNRWA:s skolor kan knappast anses bidra till försoning och långsiktig fred i Mellanöstern. Tvärtom riskerar den att ingjuta hat och hämndlystnad mot Israel i en ny generation av palestinska pojkar och flickor.

Jag vill därför fråga statsrådet Johan Forssell:

 

Anser statsrådet och regeringen att det finns skäl att se över Sveriges bidrag till UNRWA?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.