Till innehåll på sidan

Bistånd i utbyte mot sex i Ghana

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2817 besvarad av Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Utrikesdepartementet Statsrådet Olsson Fridh Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2817 Markus Wiechel (SD)
Bistånd i utbyte mot sex i Ghana

Markus Wiechel har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta mot bakgrund av de uppgifter som framkommit rörande Globala fonden, och hur jag ser på behovet av att ytterligare stärka kontrollen av biståndsutbetalningar.

Jag har den 12 maj besvarat fråga 2020/21:2733 av Björn Söder (SD) Korruption inom Globala fonden, 2020/21:2755 av Boriana Åberg (M) Svindel med svenskt bistånd och 2020/21:2757 av Boriana Åberg (M) Missbruk av biståndsmedel.

Med hänvisning till ovan anser jag även Marcus Wiechels fråga besvarad.

Stockholm den 19 maj 2021

Per Olsson Fridh

Skriftlig fråga 2020/21:2817 av Markus Wiechel (SD) (Besvarad 2021-05-12)

Fråga 2020/21:2817 Bistånd i utbyte mot sex i Ghana

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

 

Svenska Dagbladet har rapporterat hur bistånd från Globala fonden till hivsmittade i Ghana har missbrukats i tio års tid. Globala fonden bildades 2001 i syfte att bekämpa aids, tuberkulos och malaria på initiativ av den dåvarande FN-chefen Kofi Annan. Den fristående fonden samarbetar med FN, och Sverige är den åttonde största donatorn och har bistått med medel sedan starten. Hittills har nästan 13 miljarder svenska skattekronor betalats ut.

De nya uppgifterna från Svenska Dagbladet har framkommit efter att en två år lång intern utredning kunnat offentliggöras. I rapporten vittnas om hur chefer vid en av Globala fondens mottagarorganisationer som hjälper hivsmittade i Ghana med utbildning och ekonomiskt stöd systematiskt har krävt sexuella tjänster från kvinnor i Ghana i utbyte mot det stöd de förväntats ge. De utsatta kvinnorna har enligt rapporten även tvingats dela med sig av de bidrag som biståndet erbjudit till förövarna, det vill säga cheferna.

De hårresande uppgifterna visar på vikten av en god transparens i samband med hanteringen av bistånd. Det kan aldrig vara accepterat med ett systematiskt missbruk, varför man kan fråga sig hur det kunnat saknas mekanismer för att skydda de utsatta kvinnorna, som i flera år förgäves ska ha rapporterat om missförhållandena.

Ett tiotal utredningar har enligt Svenska Dagbladet de senaste två åren kommit fram till att det förekommit bland annat korruption, svindleri och maktmissbruk med givarbidrag inom projekt som finansieras av Globala fonden. Efter uppgifter om korruption i mottagarländer stoppades de svenska utbetalningarna till fonden tillfälligt under 2010.

Det vi sett och som pågått under en ofattbart lång tid är således inte en ny företeelse. Mot bakgrund av det önskas statsrådet Per Olsson Fridh svara på följande fråga:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta mot bakgrund av de uppgifter som framkommit rörande Globala fonden, och hur ser statsrådet på behovet av att ytterligare stärka kontrollen av biståndsutbetalningar?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.