Till innehåll på sidan

Biståndet till Guatemala

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3417 besvarad av Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2021/ 11232 Utrikesdepartementet Statsrådet Olsson Fridh Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3417 av Björn Söder (SD) Biståndet till Guatemala

Björn Söder har frågat mig om jag avser vidta åtgärder och se över det svenska biståndet till Guatemala, särskilt till rättsväsendet och arbetet med att motverka korruption och straffrihet.

Regeringen har nära följt utvecklingen i Guatemala och ser med oro på den senaste tidens händelser och att flera framstående åklagare i kampen mot korruption tvingats lämna landet. Sverige har ett långt engagemang i Guatemala och är en uppskattad partner till de aktörer som kämpar för minskad korruption och straffrihet, något som jag personligen fick bekräftat under min virtuella resa till Guatemala tidigare i år.

Den 6 maj bekräftade regeringen åter vår beslutsamhet att stötta Guatemala i kampen mot korruption. Detta genom att fatta beslut om en ny strategi för Sveriges utvecklingssamarbete i Guatemala. Strategin fastställer att verksamheten ska bidra till att stärka aktörer som verkar för demokratisk samhällsstyrning, respekt för rättsstatens principer, samt till att korruption och straffrihet minskar.

Uppföljning och utvärdering av biståndsverksamheten sker löpande och har legat till grund för utformningen av den nya strategin. Sida ser nu över om huruvida justeringar i portföljen behöver ske och hur nya insatser bäst ska utformas för att bidra till strategins mål.

Stockholm den 20 augusti 2021

Per Olsson Fridh

Skriftlig fråga 2020/21:3417 av Björn Söder (SD) (Besvarad 2021-08-06)

Fråga 2020/21:3417 Biståndet till Guatemala

av Björn Söder (SD)

till Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

 

Natten mellan den 23 och den 24 juli hjälpte Sveriges ambassadör i Guatemala den hotade och nyligen avskedade åklagaren Juan Francisco Sandoval att ta sig till El Salvador. Han är nu den sjunde åklagaren som fått fly landet.

Juan Francisco Sandoval, som var Guatemalas särskilda åklagare mot straffrihet, avskedades av riksåklagaren sedan han pekat på att det finns tecken på korruption inom regeringen i samband med beställningar av det ryska covid-19-vaccinet Sputnik V.

Tisdagen den 27 juli meddelade USA att man tillfälligt avbryter allt bistånd till Guatemalas åklagarmyndighet. Samtidigt uttryckte även FN:s generalsekreterare António Guterres oro över beslutet att avskeda den särskilda åklagaren mot straffrihet i Guatemala.

Tidningen Omvärlden rapporterade nyligen i samband med det virtuella besök som Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete, Per Olsson Fridh, gjorde i Guatemala i maj i år att arbetet mot korruption och straffrihet i Guatemala inte förbättrats under den nuvarande presidenten. Snarare har det blivit värre. 

Omvärlden skriver också att Sverige sedan 2016 har gett närmare 1,5 miljarder kronor i bistånd till Guatemala, bland annat till rättsväsendet och arbetet med att motverka korruption och straffrihet.

Av denna anledning vill jag fråga statsrådet Per Olsson Fridh:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder med anledning av det som nu inträffat och se över det svenska biståndet till Guatemala, särskilt till rättsväsendet och arbetet med att motverka korruption och straffrihet, eftersom det inte haft någon effekt?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.