Till innehåll på sidan

Breddat villkorat bistånd

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3593 besvarad av Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2021/ 12552 Utrikesdepartementet Statsrådet Olsson Fridh Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3593 av Hans Wallmark (M)
Breddat villkorat bistånd

Hans Wallmark har frågat mig om jag tänker medverka till tanken på att villkorat bistånd, från Sverige eller inom ramen för EU, breddas till att också fungera som medel för att påverka länder som inte tar emot utvisade egna medborgare.

Att det svenska utvecklingssamarbetet anpassar sin verksamhet till det sammanhang vi verkar i är inget nytt. Tvärtom, det svenska utvecklingssamarbetet ställer tydliga krav, följer upp och utvärderar den verksamhet som genomförs och står tydligt upp för demokrati och mänskliga rättigheter och värnar konsekvent biståndspolitiska principer.

Vad gäller frågan om villkorande av bistånd kopplat till frågan om återtagande så har regeringen tidigare svarat på detta i interpellation 2020/21:543 samt i frågorna 2020/21:783 och 2020/21:3347.

Stockholm den 15 september 2021

Per Olsson Fridh

Skriftlig fråga 2020/21:3593 av Hans Wallmark (M) (Besvarad 2021-09-06)

Fråga 2020/21:3593 Breddat villkorat bistånd

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

 

Den lika allvarliga som tragiska utvecklingen i Afghanistan har också satt fokus på svenskt bistånd. Hur det används men också vilka resultat – positiva som negativa – det kan leda till. Regeringens deklarerade linje är ”inte en spänn till talibanerna”. Delar av biståndet till Afghanistan förändras nu från utvecklingsbistånd till akut och humanitär hjälp.

Från regeringshåll kommer nu också signaler om att delar av biståndet kan komma att villkoras. Efter informellt möte med EU:s utrikesministrar torsdagen den 2 september meddelar utrikesminister Ann Linde att Europas bistånd till Afghanistan kan komma att användas för påtryckningar mot det nya styret som med våld gripit makten i landet.

Moderaterna har tidigare föreslagit att bistånd också ska kunna användas som påtryckning gentemot länder som vägrar att medverka till att ta emot medborgare från Sverige och andra EU-länder där utvisningsbeslut fattats. Sådana propåer har tidigare avvisats. Att nu öppna för villkorat bistånd är steg i rätt riktning och skulle kunna breddas till fler områden.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Per Olsson Fridh:

 

Avser statsrådet att medverka till att tanken på villkorat bistånd, från Sverige eller inom ramen för EU, breddas till att också fungera som medel för att påverka länder som inte tar emot utvisade egna medborgare?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.