Till innehåll på sidan

Bristen på halvledare

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3604 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
N2021/ 0 2304 Näringsdepartementet Näringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3604 av Sten Bergheden (M)
Bristen på halvledare

Sten Bergheden har frågat mig om jag har uppmärksammat problemet med bristen på halvledare och vad jag har gjort eller avser att göra för att stötta och hjälpa de företag som nu drabbas av brist på halvledare och chip som en följd av pandemin.

Den brist vi ser i dag är bland annat ett resultat av efterfrågesvängningar som delvis föranletts av uppskattade förväntningar på pandemins påverkan på den ekonomiska utvecklingen samt andra extraordinära händelser som påverkat tillgången på dessa komponenter. Det är även så att efterfrågan av dessa komponenter har stigit betydligt under den senaste tiden.

EU-kommissionen har, oberoende av denna situation, påbörjat ett viktigt arbete med att analysera EU:s s.k. strategiska beroenden, d.v.s särskilt viktiga produkter, material, råvaror där EU är beroende av import från tredjeländer. Vad som är strategiskt viktigt och hur det bäst tillgodoses måste definieras i varje enskilt fall.

Stärkta och motståndskraftiga värdekedjor för halvledare och chip gynnar svenska företag även om produktion av dessa komponenter inte sker i Sverige. Det är dock viktigt att denna utveckling av värdekedjorna är företagsdriven.

Under sommaren har EU-kommissionen också lanserat en industriallians avseende processor- och halvledarteknologier som ska samla ett stort antal aktörer verksamma i Europa för att identifiera vilka flaskhalsar som föreligger för utvecklingen inom värdekedjan. Regeringen anser att det kan finnas fördelar med arbetssättet med industriallianser. Batterialliansen är ett bra exempel på en modern industripolitik där forskning, innovation, konkurrenskraft och klimatpolitik stärker varandra. Regeringen följer utvecklingen avseende industrialliansen för processor- och halvledarteknologier och analyserar i vilken mån Sverige ska engagera sig i industrialliansens arbete.

EU-kommissionen har föreslagit att ett viktigt projekt av gemensamt europeiskt intresse (IPCEI) avseende forskning och utveckling av halvledarteknologier initieras. Ett sådant projekt kommer dock inte lösa den akuta brist som bland annat fordonsindustrin nu upplever. Regeringen anser att IPCEI i vissa undantagsfall kan vara ett lämpligt instrument för att stödja utvecklingen av lösningar viktiga för den gröna och digitala omställningen som inte kan genomföras på helt marknadsmässiga grunder på grund av tydliga marknadsmisslyckanden. Sverige deltar i två IPCEI-projekt inom batteriområdet och Energimyndigheten har fått i uppdrag att förbereda svenskt deltagande i IPCEI vätgas. Regeringen följer utvecklingen och överväganden måste ske löpande om vilka projekt och områden som Sverige bör engagera sig.

Regeringen fortsätter följa utvecklingen och för en fortlöpande dialog med näringslivet och övriga intressenter.

Stockholm den 15 september 2021

Ibrahim Baylan

Skriftlig fråga 2020/21:3604 av Sten Bergheden (M) (Besvarad 2021-09-06)

Fråga 2020/21:3604 Bristen på halvledare

av Sten Bergheden (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Många företag i Sverige tvingas nu att minska eller stänga ned produktionen tillfälligt då bristen på halvledare och chipp är stor.

Bristen beror på många olika saker, dels leveransproblem under pandemin då tillverkningen gått ned eller minskat, dels störningar i de fysiska transporterna och leveranserna. Men bristen består också i att efterfrågan har ökat.

Efterfrågan på bilar och andra produkter har nu tagit fart efter pandemin, vilket också bidrar till bristen på halvledare.

Det är svårt för många företag i Sverige som är beroende av dessa komponenter i sin produktion, och efter en tuff tid med pandemin och minskad produktion och nedstängning tvingas nu företagen återigen stänga på grund av brist på komponenter.

Andra företag tar bort funktioner på sina produkter för att kunna leverera ändå, under halvledarkrisen, men det minskar ju funktionen på till exempel bilen när viss utrustning då försvinner. 

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Har ministern uppmärksammat detta problem, och har ministern gjort eller avser att göra något för att stötta och hjälpa de företag i Sverige som nu drabbas av brist på halvledare och chipp som en följd av pandemin?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.