Till innehåll på sidan

Bygg- och reparationsberedskap

Svar på skriftlig fråga 2023/24:563 besvarad av Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:563 Bygg- och reparationsberedskap

till Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)

 

Svar på fråga 2023/24:563 av Mikael Eskilandersson (SD)
Bygg- och reparationsberedskap

Mikael Eskilandersson har frågat mig om på vilket sätt och när i tid jag och regeringen avser att skapa förutsättningar för en ny bygg- och reparationsberedskap.

Erfarenheter från Ukraina har visat att det under krig är nödvändigt med beredskap och förmåga att skyndsamt reparera både militär och civil infrastruktur för att möjliggöra en efter omständigheterna rimlig funktionalitet. Förmågan att upprätthålla olika funktioner i samhället genom reparationer är mycket viktigt och det har också stor betydelse för försvarsviljan.

Mellan 1944 och 2007 fanns Byggnads- och reparationsberedskapen (BRB) som, när den var som störst, omfattade 50 000 personer. BRB var en beredskapsorganisation för byggnads- och anläggningsverksamhet. Verksamheten innefattade byggbranschen och var uppbyggd av bygg-, maskin-, installations- och konsultföretag som hade ingått avtal eller andra överenskommelser med staten. Försvarsmakten samverkade med berörda myndigheter i enlighet med förordningen (1989:205) om byggnads- och reparationsberedskapen och slöt överenskommelser med relevanta företag i syfte att organisera och förbereda byggnads- och reparationsberedskapens verksamhet som förberedelser inför krigsfara och krig.

Mellan åren 1944 och 2005 fanns även det så kallade driftvärnet. Driftvärnet var en militär organisation och en del av hemvärnet. Det hade till uppgift att skydda myndigheters eller företags anläggningar och deras egen verksamhet och fick inte utan medgivande av myndigheten eller företaget användas för andra uppgifter. Det var inledningsvis knutet till BRB.

I Kraftsamling – Inriktningen av totalförsvaret och utformningen av det civila försvaret (Ds 2023:34) föreslår Försvarsberedningen att en beredskapsorganisation som har till uppgift att utföra nybyggnads-, reparations- och röjningsarbeten för totalförsvaret ska återupprättas. Regeringen avser återkomma i totalförsvarspropositionen som planeras lämnas under hösten 2024. Det är viktigt att utveckla samarbetet mellan stat och näringsliv inte minst inom detta område.

Stockholm den 14 februari 2024

 

Carl-Oskar Bohlin

Skriftlig fråga 2023/24:563 av Mikael Eskilandersson (SD) (Besvarad 2024-02-05)

Fråga 2023/24:563 Bygg- och reparationsberedskap

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)

 

Med krig i Sveriges närhet, säkerhetshot och brister i Sveriges beredskap, inte minst i bygg- och reparationsberedskap, behöver förutsättningar för sådan beredskap skapas.

Det finns ingen byggnads- och reparationsberedskap i Sverige. Den som tidigare fanns, BRB, lades ned 2007.

Förutsättningar behöver skapas för beredskap för byggnation och reparation av infrastruktur såsom broar och väginfrastruktur, samhällsviktiga byggnader och anläggningar, i händelse av krig med utökad risk och akut risk för förstörelse i Sverige. Infrastruktur, skadade byggnader och anläggningar måste snarast kunna återställas. För detta behöver i tidigt skede planering ske samt organisation, strategi och handlingsplan upprättas. Här behöver både samhällsinstanser och näringslivet, inte minst byggbranschen, vara inkopplade.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har föreslagit att en modern variant av den tidigare byggnads- och reparationsberedskapen införs i Sverige. Det har också rapporterats att Byggföretagen inrättar ett beredskapsutskott i väntan på en ny förordning.

Alla förslag och steg mot ökad beredskap är positiva. Men självklart krävs nationell samordning. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Carl-Oskar Bohlin:

 

På vilket sätt och när i tid kommer statsrådet och regeringen att skapa förutsättningar för en ny bygg- och reparationsberedskap?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.