Till innehåll på sidan

Coronapandemins effekter på elevers kunskapsmål

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1336 besvarad av Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
U2022/ 01422 Utbildningsdepartementet Skolministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1336 av Ann-Christine From Utterstedt (SD)
Coronapandemins effekter på elevers kunskapsmål

Ann-Christine From Utterstedt har frågat mig hur jag avser att agera för att skolor på bästa sätt upprätthåller elevers ambitioner och kunskapsmål vid en samhällskris.

Som Ann-Christine From Utterstedt framhåller har perioder av fjärr- eller distansundervisning under pandemin påverkat olika elever på olika sätt. Närundervisning är den undervisningsform som fungerar bäst för de flesta elever och de flesta elever mår också bäst när de får vara på plats i skolan. Regeringens målsättning har under pandemin därför varit att skolorna ska vara det sista vi stänger och det första vi öppnar.

Regeringen har haft en tät dialog med Folkhälsomyndigheten och vidtagit de smittskyddsåtgärder som ansetts vara lämpliga. Dessutom har regelbundna möten med andra myndigheter, representanter för huvudmän, fackliga organisationer och elevorganisationer ägt rum. Dialogerna har varit viktiga för att kunna genomföra adekvata insatser utifrån verksamheternas behov.

Regeringen gav i maj 2020 Statens skolverk i uppdrag att genomföra stödjande insatser med anledning av pandemin samt följa upp dess konsekvenser och utvärdera de åtgärder som vidtagits. Statens skolinspektion har granskat den fjärr- och distansundervisning som bedrivits, samt undersökt vilka konsekvenser den undervisningen fått för elevers förutsättningar att nå målen och för deras hälsa. Därtill genomför Statistiska centralbyrån på uppdrag av regeringen en studie om fjärr- och distansundervisning under pandemin.

De negativa konsekvenserna av pandemin kommer att finnas kvar under 2022 och behöver noga följas även därefter. Det kan ta tid att ta igen kunskaper som elever inte har fått möjlighet att tillägna sig under pandemin. Genom riksdagens beslut om statens budget tillfördes totalt 2,65 miljarder kronor för 2021 och 2022 för att möjliggöra för skolor att hantera konsekvenserna av pandemin. För att öka möjligheten för elever som slutfört sin gymnasieutbildning under 2020 eller 2021 att genomgå prövning för högre betyg sänktes under hösten 2021 tillfälligt avgiften för sådan prövning. Genom riksdagens beslut om statens budget för 2022 finns medel för sänkning av avgiften även i år.

Den 25 februari 2022 överlämnade Coronakommissionen sitt slutbetänkande Sverige under pandemin (SOU 2022:10) till regeringen. I betänkandet konstaterar kommissionen att Sveriges avvägning att hålla förskolor och grundskolor öppna och att övergå till distansundervisning på gymnasier och universitet var riktig.

Jag kan konstatera att det faktum att skolan var öppen i så stor utsträckning inte bara har haft stor betydelse för elevernas lärande och för deras framtidsutsikter utan också för deras hälsa och välbefinnande. Tack vare vägvalen har barn och elever i stor utsträckning fått känna trygghet av vardagens rutiner och fortsätta sitt lärande trots denna turbulenta tid. Utbildning är avgörande för elevernas framtid och jag kommer fortsatt att noggrant följa hur pandemin påverkar elevernas kunskapsutveckling. Att följa upp de insatser som genomförs är ett viktigt verktyg för att stärka vår beredskap att möta nästa kris.

Stockholm den 30 mars 2022

Lina Axelsson Kihlblom

Skriftlig fråga 2021/22:1336 av Ann-Christine From Utterstedt (SD) (Besvarad 2022-03-23)

Fråga 2021/22:1336 Coronapandemins effekter på elevers kunskapsmål

av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

Samhällets restriktioner under en del av coronapandemin betydde hemmastudier för många elever. En del elever hade inga problem att genomföra studierna på egen hand, många hade också föräldrar som arbetade hemifrån och kunde hjälpa till med både skolarbete och att upprätthålla goda rutiner. Andra klarade inte av att själva ansvara för sina hemstudier och hade kanske heller inte några vuxna hemma som kunde stötta dem. Studiesituationen och chansen att tillgodose sig kunskap har därmed sett helt olika ut för hemmastuderande elever.

Detta har inneburit att vissa elever förlorat kunskap och tappat placeringar på betygsskalan, vilket i sin tur medför att exempelvis slutbetyget blivit betydligt sämre. I värsta fall har den slutliga sammanlagda poängen blivit för låg för att söka önskad gymnasie- eller högskoleutbildning. Pandemins effekter kan alltså allvarligt ha raserat ungdomarnas framtidsdrömmar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lina Axelsson Kihlblom:

 

Hur avser statsrådet att agera för att skolor på bästa sätt upprätthåller elevers ambitioner och kunskapsmål vid en samhällskris?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.