Till innehåll på sidan

Cykelbidrag till barn med funktionsnedsättning

Svar på skriftlig fråga 2023/24:189 besvarad av Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
S2023/02954 Socialdepartementet Socialtjänstministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:189 av Jim Svensk Larm (S)
Cykelbidrag till barn med funktionsnedsättning

Jim Svensk Larm har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta några åtgärder för att ge alla barn med funktionsnedsättning i Sverige tillgång till en aktiv fritid genom exempelvis ett cykelbidrag, och om inte, varför.

Det nationella målet för funktionshinderpolitiken är att, med FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som utgångspunkt, uppnå jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhället. För att dessa mål ska kunna förverkligas behöver många personer med funktionsnedsättning fungerande hjälpmedel. Det är regioner och kommuner som ansvarar för förskrivning av den här typen av hjälpmedel, anpassade cyklar. Huruvida det är kommunen eller regionen som förskriver anpassade cyklar för personer med funktionsnedsättning beror på ansvars-fördelningen mellan kommunen och regionen.

I Socialstyrelsens slutrapport Uppdrag statistik på hjälpmedelsområdet, från december 2021, redovisar myndigheten en enkätstudie över förskrivningen av bl.a. anpassade cyklar. Femton regioner har uppgett att de erbjuder sådana cyklar, de flesta av regionerna förskriver dem till barn och unga upp till 18 eller 20 år. Tretton av de regionerna tar inte ut en avgift för anpassad cykel, och fyra av regionerna tar ut en avgift mellan 350 kronor och 500 kronor. Bland de 226 kommuner som har svarat på enkäten angav 27 procent att de förskriver anpassade cyklar.

En aktiv fritid är viktig för såväl den fysiska som den psykiska hälsan. Personer med funktionsnedsättning har inte samma möjligheter att få en aktiv och meningsfull fritid jämfört med befolkningen i övrigt. Det kan bero på bl.a. sämre ekonomiska förutsättningar, otillgängliga transporter och bristande tillgänglighet.

Regeringen gör en omfattande satsning på ett fritidskort för att fler barn och unga ska få en aktiv och meningsfull fritid i gemenskap med andra. Fritids-kortet kommer att ge fler barn och unga i åldrarna 8–16 år ökad tillgång till idrott, kultur, friluftsliv och föreningsliv. Det blir en viktig reform för att motverka fysisk och psykisk ohälsa och lägga grunden för en mer jämlik hälsa. Barn och unga med funktionsnedsättning eller andra behov av särskilt stöd ska uppmärksammas så fritidskortet kommer dem till godo i lika stor utsträckning som andra barn och unga.

Barn med funktionsnedsättningar behöver ofta samhällets stöd och regeringens strävan är att säkerställa att dessa barn ges möjligheter att leva sitt liv efter sina egna förutsättningar med frihet och inflytande över sin egen vardag.

Stockholm den 8 november 2023

Camilla Waltersson Grönvall

Skriftlig fråga 2023/24:189 av Jim Svensk Larm (S) (Besvarad 2023-10-29)

Fråga 2023/24:189 Cykelbidrag till barn med funktionsnedsättning

av Jim Svensk Larm (S)

till Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

 

Alla barn förtjänar en aktiv fritid och deltagande i samhället på likvärdiga villkor. Att komma ut och cykla är viktigt för folkhälsan och individers välmående. Men för barn med funktionsnedsättning innebär en cykel som är anpassad efter deras behov en väldigt hög kostnad.

I vissa delar av Sverige finns stöd för inköp av sådana cyklar för att ge alla barn bättre förutsättningar att komma ut och röra på sig oavsett familjens ekonomiska situation.

I Ovanåkers kommun har det här uppmärksammats av en engagerad elev i skolan som skrivit en uppmaning till regionens politiker att införa ett stöd till barn med funktionsnedsättning. Men problemet är också större än bara i Gävleborg.

Vi vill att Sverige ska vara ett tillgängligt och jämlikt land oavsett var man bor. Därför kan det vara viktigt att se över möjligheterna att ge alla familjer i Sverige möjligheten till stöd för hjälpmedel som cykel.

Med anledning av det ovan vill jag fråga statsrådet Camilla Waltersson Grönvall:

 

Avser statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder för att ge alla barn med funktionsnedsättning i Sverige tillgång till en aktiv fritid genom exempelvis ett cykelbidrag, och om inte, varför?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.