Till innehåll på sidan

Danska inresekontroller mot Sverige och gränspendlingen i Öresundsregionen

Svar på skriftlig fråga 2021/22:214 besvarad av Statsrådet Anna Hallberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2021/15441 Utrikesdepartementet Statsr å det Hallberg Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:214 av Hans Wallmark (M) Danska inresekontroller mot Sverige och gränspendlingen i Öresundsregionen

Hans Wallmark har frågat mig om jag avser vidta åtgärder i dialog med Danmark för att se till att de inresekontroller som Danmark infört mot Sverige i så liten grad som möjligt slår mot Öresundsregionen och gränspendlingen.

Ett flertal Schengenmedlemsstater, inklusive Danmark, har tillfälligt återinfört inre gränskontroll och meddelat att de, i likhet med Sverige, tänker fortsätta med kontrollerna så länge som ett allvarligt hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten kvarstår. Den svenska regeringen beslutade i maj om fortsatt gränskontroll vid inre gräns i sex månader. Kontrollerna kommer att fortgå till och med den 11 november 2021 och regeringen har nyligen notifierat EU-kommissionen om sin avsikt att eventuellt fatta ett nytt beslut om återinförd gränskontroll när det nuvarande löper ut.

I Sverige bestämmer Polismyndigheten var och hur gränskontroll ska genomföras. Kontrollerna ska anpassas till vad som är nödvändigt för att värna allmän ordning och inre säkerhet. Såväl svenska som danska myndigheter försöker tillse att gränskontrollerna genomförs med så liten påverkan på gränspendlingen som möjligt. De väntetider som uppstår vid Lernacken och Hyllie station är nu begränsade till ett fåtal minuter. Polismyndigheten kontrollerar inte heller samtliga fordon eller tåg utan försöker utföra sina kontroller på ett sätt som är såväl effektivt som proportionerligt.

Det är centralt för Öresundsregionen att man värnar om den fria rörligheten och säkerställer att gränspendlingen fungerar smidigt. Det svensk-danska samarbetet kan fördjupas för att utveckla regionens potential. Därför besökte jag Köpenhamn och Malmö den 31 augusti - 1 september för att träffa den danska ministern med ansvar för nordiska frågor samt regionala politiker och lokalt näringsliv.

I dialogen med danska företrädare har jag framhållit behovet av nära samordning om det uppstår behov av gränskontroller eller inreserestriktioner, samt att särskilda hänsyn bör tas till gränspendlare. Det är positivt att vi tillsammans med Danmark har etablerat en dialog mellan ansvariga tjänstepersoner om transitfrågor. Det är min förhoppning att denna dialog kan bidra till att skapa större förutsägbarhet för den fria rörligheten i Öresundsregionen.

Framöver kommer jag att fortsätta att utveckla vår dialog med Danmark för att främja mobiliteten och integrationen i Öresundsregionen.

Stockholm den 27 oktober 2021

Anna Hallberg

Skriftlig fråga 2021/22:214 av Hans Wallmark (M) (Besvarad 2021-10-20)

Fråga 2021/22:214 Danska inresekontroller mot Sverige och gränspendlingen i Öresundsregionen

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Pandemin resulterade i stängda gränser och inresebegränsningar för medborgare mellan olika länder. Åtgärder som nu tagits bort eller är under planerad avveckling. Så skedde också då situationen blev ohållbar under de stora okontrollerade flyktingströmmarna år 2015. Mer extraordinärt får det anses vara att Danmark infört begränsningar mot Sverige med uttrycklig hänvisning till rådande kriminalitet. Det slår mot öppenheten och rörligheten i Öresundsregionen men sätter också en dyster bild av vårt land.

Den socialdemokratiskt styrda regeringen i Danmark har bestämt att förlänga kontrollen av gränsen mot Sverige till den 11 maj 2022. Justitieminister Nick Hækkerup (S) låter meddela: ”Den danska regeringen bedömer att den tillfälliga gränskontrollen är en nödvändig och effektiv åtgärd att rikta mot dessa hot” […] De ihållande och betydande hoten mot vår allmänna ordning och inre säkerhet orsakad av militanta islamister och organiserade kriminella, som är i stånd att utnyttja den fria rörligheten inom Schengenområdet fortsätter att vara ett stort bekymmer för den danska regeringen.”

Den 12 november 2019 infördes gränskontroller just med hänvisning till kriminalitet och brottslighet som innebär punktvisa kontroller på inresande från Sverige till Danmark. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Avser statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder för att i dialog med Danmark se till att de inresekontroller som Danmark genomför mot Sverige fram till den 11 maj 2022 i så liten grad som möjligt slår mot Öresundsregionen och gränspendlingen?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.