Till innehåll på sidan

Delningsbostäder

Svar på skriftlig fråga 2023/24:851 besvarad av Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:851 Delningsbostäder

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:851 av Katarina Luhr (MP)
Delningsbostäder

Katarina Luhr har frågat infrastruktur- och bostadsministern om statsrådet, inom sitt ansvarsområde, tänker vidta några direkta åtgärder för att ta vidare frågan om delningsbostäder som en egen boendekategori i syfte att minska bostadsbristen.

Frågan har överlämnats till mig.

En väl fungerande bostadsmarknad är viktig för svensk ekonomi och arbets­marknad. En bristande tillgång på bostäder kan vara ett hinder för exempel­vis den som vill arbeta eller studera på en annan ort och försvåra för företag att rekrytera personal.

Regeringen arbetar med flera reformer för att få en bättre fungerande bostadsmarknad. I syfte att skapa goda förutsättningar för att bygga nya hyresbostäder har en utredare fått i uppdrag att se över reglerna om ändring av hyrorna för nyproducerade lägenheter, så kallade presumtionshyror. Utredaren ska också föreslå åtgärder som underlättar privatpersoners uthyrning av bostäder. Det är viktigt för att befintliga bostäder ska kunna utnyttjas på ett mer effektivt sätt och kan underlätta för den som vill arbeta eller studera på en annan ort att snabbt hitta en bostad.

Även boendelösningar som innebär att flera personer hyr varsitt rum i en bostad och delar på de gemensamma ytorna kan bidra till ett bättre utnyttjande av bostadsbeståndet och göra det lättare för fler att få en bostad. Boendeformen erbjuder också ett socialt sammanhang och kan vara en passande lösning exempelvis för unga personer som behöver en första bostad. Sådana boendelösningar är möjliga inom ramen för befintligt regelverk. Dessa regler innebär bland annat att den hyra som den boende betalar ska vara skälig. Vad som är en skälig hyra i det enskilda fallet avgörs i rättstillämpningen. Med hänsyn till att delningsboenden är en boendeform som ökat under senare tid följer regeringen noga utvecklingen på området.

Stockholm den 8 maj 2024

 

 

 

Gunnar Strömmer

 

 

Skriftlig fråga 2023/24:851 av Katarina Luhr (MP) (Besvarad 2024-04-29)

Fråga 2023/24:851 Delningsbostäder

av Katarina Luhr (MP)

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Många forskare är överens om att vi, när vi planerar framtidens bostäder, på ett bättre sätt måste dela på våra bostäder för att klara klimatmål och bostadsbrist. Delningsbostäder, eller coliving, är i Sverige en relativt ny bostadsform där boendet delas av flera vuxna personer som var och en har en självständig rätt att bo i lägenheten. Till skillnad från traditionellt sammanboende där man delar lägenhet med familj eller vänner, eller kollektivboenden där kontraktsinnehavare hyr ut en del av lägenheten till inneboende, kan varje person som bor i en delningsbostad ha ett eget bostadskontrakt. En delningsbostad består av både privata rum där varje boende har en privat förfoganderätt och gemensamma delar som de boende gemensamt förfogar över. Centrala ytor som kök, vardagsrum och i vissa fall badrum är utformade för att användas tillsammans. Delningslägenheterna är ofta utrustade och möblerade, och hemförsäkring ingår i kontraktet. I många fall ingår även viss service i boendet, till exempel städning och internet.

Delningsbostäder kan vara en av flera lösningar för att minska bostadsbristen och svårigheterna på en rörlig arbetsmarknad då det delade boendet kan bidra till att man lättare kan få tag på en bostad, men även ett socialt sammanhang på en ny ort. Genom att man kan bygga resurseffektivt kan man få en billigare boendeform som också är klimatsmart samtidigt som denna typ av boende kan bidra till en ökad social hållbarhet där de boende kan få ett naturligt socialt sammanhang. En typ av delningsbostäder finns i dag i Sverige för kategorin unga vuxna (ofta studenter, forskare eller arbetande), men det finns intresse för ytterligare åldersgrupper, exempelvis äldre, mycket på grund av de sociala aspekterna.

Delningsbostäder skiljer sig ofta från både studentbostäder, hotellrum och vanliga hyresbostäder men har i dag ingen juridisk definition, vilket kan skapa problem för både hyresgäster och hyresvärdar. Ett av problemen har nyligen tydliggjorts genom en dom från hyresnämnden där hyresformen har likställts med andrahandsuthyrning och hyresvärden har dömts att betala tillbaka delar av hyran då den ansetts oskälig. Fler hyresgäster står i dag i kö för att pröva sina hyror hos hyresnämnden.

Svenska Colivingförbundet, som driver att fler delningslägenheter ska kunna komma till stånd i Sverige, har länge lyft frågan om att denna boendeform ska få en egen kategorisering med ett tydligt regelverk, då det finns flera utmaningar runt dagens befintliga lagstiftning. Den osäkerhet som uppstått efter hyresnämndens dom riskerar i dagsläget att sätta stopp för fler nya delningslägenheter. Genom en legal definition av delningsbostäder som en del av hyresbostadsmarknaden och ett tydligt juridiskt regelverk, med tydliga ramar, skulle både hyresvärdar och hyresgäster få förutsebara och långsiktiga rättsregler att förhålla sig till, vilket skulle öka tryggheten för alla inblandade.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson: 

 

Tänker statsrådet, inom sitt ansvarsområde, vidta några direkta åtgärder för att ta vidare frågan om delningsbostäder som en egen boendekategori i syfte att minska bostadsbristen?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.