Till innehåll på sidan

Demokrati och politisk intolerans

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1526 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2020/21:1526 av Ann-Christine From Utterstedt (SD) Demokrati och politisk intolerans

Ann-Christine From Utterstedt har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att stoppa den intoleranta hållningen mot utvalda svenskars åsikts- och yttrandefrihet.

Var och en är enligt regeringsformen gentemot det allmänna tillförsäkrad yttrandefrihet. Yttrandefriheten har en lång och stark ställning i Sverige. Den är tillsammans med bl.a. mötes- och demonstrationsfriheten av grundläggande betydelse för vårt statsskick eftersom den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning. Av regeringsformen följer också en rätt till åsiktsfrihet; ingen får av det allmänna tvingas att ge till känna sin åskådning i politiskt, religiöst, kulturellt eller annat hänseende.

Ann-Christine From Utterstedt beskriver i sin skriftliga fråga att artister som har gjort eller har tänkt att göra spelningar för Sverigedemokraterna ska ha jagats i medier och att en artist som skulle uppträda för barn, patienter och personal vid Karolinska universitetssjukhuset ska ha tillfrågats om sina partipolitiska sympatier.

Jag saknar kännedom om de händelser som nämns i frågan. Medieombudsmannen prövar om en publicering innebär ett omotiverat intrång i någons privatliv i strid med de medieetiska reglerna. Granskningsnämnden för radio och tv har i uppgift att granska i efterhand om innehållet i redan sända radio- och tv-program följer bestämmelserna om innehåll i radio- och tv-lagen och sändningstillstånden. Om en enskild anser att en myndighet har begått ett intrång i hans eller hennes grundläggande fri- och rättigheter kan han eller hon vända sig till bl.a. Riksdagens ombudsmän (JO). JO granskar att myndigheterna arbetar enligt de lagar och regler som styr deras arbete – särskilt sådana lagar som berör enskildas rättigheter och skyldigheter i förhållande till det allmänna.

Självklart är det var och ens rätt att ta partipolitisk ställning och att formulera detta i ett upprop. Detta gäller även för artister och andra kulturarbetare.

Det är viktigt att skilja på sak och person. I de fall vi har skilda politiska uppfattningar är det viktigt att formulera detta sakligt och tydligt, och samtidigt respektfullt och utan personangrepp.

Stockholm den 10 februari 2021

Amanda Lind

Skriftlig fråga 2020/21:1526 av Ann-Christine From Utterstedt (SD) (Besvarad 2021-01-29)

Fråga 2020/21:1526 Demokrati och politisk intolerans

av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Sverige vilar på en demokratisk grund där all offentlig makt utgår från folket. Våra grundlagar berör såväl yttrandefrihet som tryckfrihet, och alla medborgares grundläggande fri- och rättigheter har en central placering i regeringsformen.

Vårt land har anslutit sig till FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna där följande deklareras i artikel 19: ”Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.”

Trots detta har det politiska landskapet i Sverige i många fall utvecklats till en intolerans för de väljare och politiskt aktiva som röstar på eller företräder Sverigedemokraterna.

Artister som har gjort eller har tänkt att göra spelningar för partiet har jagats i medier, och upprop mot SD har gjorts av Sveriges påstådda ”artistelit”.

Vid ett event vid Karolinska universitetssjukhuset ställdes en fråga om den underhållande artistens politiska engagemang. Frågan var om vederbörande var aktiv sverigedemokrat. Om så var fallet skulle inte barn, patienter och personal få komma och lyssna på hans musik eller mottaga de presenter som skulle delas ut.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att stoppa den intoleranta hållningen mot utvalda svenskars åsikts- och yttrandefrihet?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.