Till innehåll på sidan

Den allmänmedicinska forskarskolans framtid

Svar på skriftlig fråga 2017/18:307 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


PAGE

2


Dnr U2017/04657/F

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:307 av Anders W Jonsson (C) Den allmänmedicinska forskarskolans framtid

Anders W Jonsson har frågat mig på vilket sätt jag och regeringen kommer att ekonomiskt säkra den allmänmedicinska forskarskolans framtid.

Den rödgröna regeringen har vidtagit många åtgärder för att främja förutsättningarna för klinisk forskning. I regeringens forsknings- och innovationsproposition Kunskap i samverkan – för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft (prop. 2016/17:50) prioriteras forskning inom hälsoområdet och life science. Den kliniska behandlingsforskningen stärks och en satsning görs på diagnoskopplade, sektorsöverskridande samverkansnätverk för klinisk forskning.

Staten satsar sedan lång tid tillbaka på klinisk forskning via det s.k. ALF-avtalet, som reglerar samarbetet mellan staten och vissa landsting inom utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården. Varje år fördelas drygt 1,7 miljarder kronor för klinisk forskning till de landsting som ingår i avtalet. För att främja hög kvalitet på den kliniska forskningen införs fr.o.m. 2019 en kvalitetsbaserad fördelningsmodell för en viss del av ersättningen. Avtalet fastställer också att universitet och landsting ska skapa bästa möjliga förutsättningar för klinisk forskning med utgångspunkt i uppdraget för den del av hälso- och sjukvården som utformas med särskild hänsyn till forskningens och utbildningens behov (universitetssjukvård).

Vidare har Vetenskapsrådet sedan 2014 i uppdrag att verka för att stödja och utveckla förutsättningarna för kliniska studier i Sverige. Inom ramen för uppdraget samverkar Vetenskapsrådet med Sveriges sjukvårdsregioner via ett nätverk bestående av sex regionala noder och enheten för kliniska studier vid Vetenskapsrådet.

Enligt sin instruktion ska Vetenskapsrådet ge stöd till grundläggande forskning av högsta vetenskapliga kvalitet inom samtliga vetenskapsområden. I myndighetens uppdrag ingår även att initiera och stödja strategiska satsningar inom forskning samt att i samverkan med universitet och högskolor medverka till att skapa goda forskningsmiljöer och främja en prioritering av forskarutbildning (till exempel genom att utlysa forskarskolor) och forskning av hög kvalitet. Vetenskapsrådet återrapporterar årligen hur myndigheten arbetar med stöd till forskarskolor.

Universitet och högskolor kan på eget initiativ starta och finansiera forskarskolor. Möjligheten för detta har ökat genom den förstärkning av anslagen för forskning och utbildning på forskarnivå som presenterades i forsknings- och innovationspropositionen. Genom satsningen önskar regeringen bland annat ge universitet och högskolor möjlighet att ta ett helhetsansvar för utbildning på forskarnivå och för forskares karriärvägar.

Stockholm den 1 december 2017

Helene Hellmark Knutsson

Skriftlig fråga 2017/18:307 av Anders W Jonsson (C) (Besvarad 2017-11-21)

Fråga 2017/18:307 Den allmänmedicinska forskarskolans framtid

av Anders W Jonsson (C)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Vetenskapsrådet utannonserade 2009 medel för fem kliniska forskarskolor, varav en i allmänmedicin. Den allmänmedicinska forskarskolan har varit framgångsrik och resulterat i ett stort antal doktorander inom olika yrkeskategorier. Den har också lett till en viktig förstärkning av allmänmedicin som specialitet.

Jag vill därför fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

På vilket sätt kommer statsrådet och regeringen att ekonomiskt säkra den allmänmedicinska forskarskolans framtid?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.