Till innehåll på sidan

Den ekonomiska situationen för officersaspiranter inom försvaret

Svar på skriftlig fråga 2023/24:98 besvarad av Försvarsminister Pål Jonson (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Fö2023/01636 Försvarsdepartementet Försvarsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:98 av Mikael Larsson (C)
Den ekonomiska situationen för officersaspiranter inom försvaret

Mikael Larsson har frågat mig om jag och regeringen avser att verka för att de förordningar som finns för officersaspiranter och deras ekonomiska tilldelning under utbildningen ska förändras och anpassas för dagens samhälle.

Utbildning av officerare är en prioriterad fråga för regeringen. Därför föreslår vi i budgetpropositionen för 2024 att Försvarshögskolans anslag utökas med 25 miljoner kronor för att möjliggöra fler platser på officersprogrammet. Det innebär att officerskullarna kan öka i storlek från 250 individer till 275 individer per år.

För att stimulera intresse och underlätta rekrytering av personal till en fortsatt karriär som officer, är utbildningen kostnadsfri med tillhörande författningsreglerade förmåner. Däri ingår bland annat dagersättning samt fri kost och logi. Det finns också möjlighet att söka familjebidrag i form av familjepenning och bostadsbidrag från Försäkringskassan. Vissa av kadetterna som läser till specialist- och reservofficer har möjlighet till utökade förmåner från Försvarsmakten under utbildningstiden.

Dagersättningen till officersaspiranter regleras i officersförordningen (2007:1268). Övriga förmåner regleras i förordningen (1995:239) om förmåner till totalförsvarspliktiga. Så sent som den 2 maj i år ändrade regeringen officersförordningen så att dagersättningen för kadetter höjdes från 140 kr till 175 kr per dag.

Stockholm den 18 oktober 2023

Pål Jonson

Skriftlig fråga 2023/24:98 av Mikael Larsson (C) (Besvarad 2023-10-10)

Fråga 2023/24:98 Den ekonomiska situationen för officersaspiranter inom försvaret

av Mikael Larsson (C)

till Försvarsminister Pål Jonson (M)

 

Sverige står inför en upprustning av försvaret, och stora satsningar görs på Försvarsmakten. Här är personalen en avgörande nyckel, liksom satsningar på bättre villkor för personalen. Lika viktigt är det med rätt ersättningar och förutsättningar för officersaspiranter som utbildar sig. Det är viktigt att man fullföljer utbildningen och sedan är med och utvecklar det svenska försvaret. 

Många av de förordningar som i dag gäller är från tidigt 90-tal, när Sverige såg helt annorlunda ut. Samhället har förändrats, och priser har stigit och förändrats. Här är det viktigt att de förordningar som finns som reglerar ersättningar till officersaspiranter hänger med tiden. Det handlar bland annat om:

* Höjd och till prisbasbelopp kopplad fribeloppsgräns vid bostads- och familjebidrag för att möjliggöra för studerande och eventuell sambo att ha en inkomst från arbete.

* Höjd dagersättning för att motsvara nivån den låg på vid införandet 1994.

* Autoindexerad dagersättning genom att reformera den till en månadsersättning på cirka en åttondels prisbasbelopp.

Detta är en del i det regeringen kan göra för att locka fler att studera till officerare.

Min fråga till försvarsminister Pål Jonson blir därför:

 

Avser ministern och regeringen att verka för att de förordningar som finns för officersaspiranter och deras ekonomiska tilldelning under utbildningen ska förändras och anpassas för dagens samhälle?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.