Till innehåll på sidan

Den fortsatt svåra humanitära situationen i Östafrika

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3618 besvarad av Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2021/ 12783 Utrikesdepartementet Statsrådet Olsson Fridh Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3618 av Anders Österberg (S) Den fortsatt svåra humanitära situationen i Östafrika

Anders Österberg har frågat mig om jag avser ta några ytterligare initiativ för att få humanitärt tillträde i norra Etiopien, och om det kan ske ytterligare ökningar av det humanitära stödet allteftersom behoven ökar i landet.

Utvecklingen i Etiopien är djupt oroande. Spridningen av konflikten i norra Etiopien förvärrar situationen för en redan mycket utsatt befolkning. Flera av landets regioner är nu hårt drabbade. FN beräknar att upp till sju miljoner människor i norra Etiopien är i akut behov av humanitärt stöd. Tillträdet till Tigray är fortsatt begränsat och det stöd som når fram till befolkningen är långt ifrån tillräckligt. Nedstängningen av grundläggande samhällstjänster i regionen är allvarlig och Sverige för löpande dialog med Etiopiens regering om situationen.

Sverige har tillsammans med internationella partner konsekvent uppmanat alla parter i konflikten att garantera obehindrat humanitärt tillträde så att snabb och adekvat hjälp kan nå människor i nöd. Sverige för en nära dialog med etiopiska regeringsföreträdare och humanitära aktörer om situationen, både på huvudstadsnivå och lokalt genom vår ambassad. Tillsammans med partner driver vi frågan inom EU och FN.

Jag instämmer i Anders Österbergs beskrivning av de enorma humanitära behoven i stora delar av landet. Sveriges stöd är behovsstyrt och Sida har mot bakgrund av utvecklingen i landet utökat sitt humanitära stöd. Sidas humanitära stöd till Etiopien för 2021 uppgår för närvarande till ca 235 miljoner kronor. Det kan bli aktuellt med ytterligare stöd inom ramen för de medel som finns avsatta under året.

Sveriges humanitära stöd avser rädda liv och lindra nöd och upprätta värdighet för människor som drabbas i väpnade konflikter, naturkatastrofer och andra krissituationer. Humanitet, neutralitet, opartiskhet och oberoende är vägledande principer för vårt stöd.

Tillsammans med övriga EU och internationella partner fortsätter vi att verka för en lösning på konflikten och att människor i nöd nås av hjälp.

Stockholm den 15 september 2021

Per Olsson Fridh

Skriftlig fråga 2020/21:3618 av Anders Österberg (S) (Besvarad 2021-09-07)

Fråga 2020/21:3618 Den fortsatt svåra humanitära situationen i Östafrika

av Anders Österberg (S)

till Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

 

Jag vill tacka biståndsministern för den positiva responsen på min fråga till honom i juni. Sverige som land har ett stort förtroende i Etiopien, och därför är det viktigt att vi har en aktiv dialog med landet.

Det är bra att Sverige fört fram krav på utredningar kring massövergrepp, massakrer, omfattande sexuellt våld med mera. Den här frågan till statsrådet fokuserar på vikten av att upprätthålla och fortsätta med det humanitära stödet.

Under de senaste månaderna har situationen i Etiopien försämrats. Det är mycket viktigt med det fortsatta humanitära stödet. I Tigray är situationen fortfarande akut, och många människor svälter. 150 personer har dött av svält under augusti. Barn är särskilt drabbade. OCHA/FN:s senaste rapport visar att få leveranser har släppts in sedan 20 augusti och matförråden är helt tömda. En positiv nyhet är att det i dagarna kom igenom 104 lastbilar med förnödenheter till regionen. Därmed har utdelning av mat avstannat helt. Det är viktigt att svenska regeringen intensifierar sitt krav på fullt humanitärt tillträde. Men det behövs numera stöd både land- och luftvägen för att förhindra en fullkomlig svältkatastrof i den regionen.

Det fortsatta kriget har förvärrat situationen i Afar- och Amhara-regionerna. På grund av krigets framfart så har IDP ökat mycket under väldigt kort tid. Många av bönderna kommer att kunna bärga skörden i tid. Hundratusentals människor lever just nu under svältliknande förhållanden och 1,5 miljoner människor är i akut nöd.

I delar av Oromia och Benishangul-Gumuz har oroligheterna intensifierats den senaste tiden och antalet IDP har fortsatt öka. Det finns många människor som lever under svältliknande förhållanden. Utöver de uppgifter som WHO har meddelat finns det uppgifter om att människor i Arsi och Guji lever under extra svåra omständigheter.

Både WFP (World Food Program) och OCHA/FN varnar om en förvärrad situation på grund av brist på pengar. Redan nu redovisar WFP ett underskott på cirka 400 miljoner dollar och OCHA på över 170 miljoner.

I juni svarade biståndsministern att det svenska stödet går till de organisationer som bäst kan leverera resultat och att det svenska stödet är behovsprövat. Det är otroligt viktigt att så många drabbade som möjligt kan nås. Sverige har en hög trovärdighet och det finns många kriser i världen just nu, men just denna i norra Etiopien är omfattande och våra långa band till folket i regionen spelar roll.

Med anledning av att den svåra humanitära situationen förvärras vill jag fråga statsrådet Per Olsson Fridh:

 

Avser statsrådet att ta några ytterligare initiativ för att få humanitärt tillträde i norra Etiopien, och kan det ske ytterligare ökningar av det humanitära stödet allteftersom behoven ökar i landet?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.