Till innehåll på sidan

Den geografiska spridningen av galoppbanor

Svar på skriftlig fråga 2023/24:653 besvarad av Statsrådet Niklas Wykman (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:653 Den geografiska spridningen av galoppbanor

till Statsrådet Niklas Wykman (M)

 

Svar på fråga 2023/24:653 av Per-Arne Håkansson (S)
Den geografiska spridningen av galoppbanor

Per-Arne Håkansson har frågat mig om jag ser möjlighet till initiativ för att utifrån gällande avtal mellan ATG och staten säkerställa att den geografiska spridningen av galoppbanor kan upprätthållas.

Spelmarknadsutredningen har beskrivit att trav- och galoppsportens finansieringsmodell genom det egna spelbolaget Aktiebolaget Trav och Galopp sedan starten 1974 varit framgångsrik. De medel som lämnas från ATG till sporten har årligen uppgått till betydande belopp och medlen bidrar bland annat till att trav- och galoppsporten ska kunna bedrivas på ett sådant sätt att de långsiktiga förutsättningarna för sportens utveckling och geografiska spridning tryggas.

Staten har ett visst inflytande över ATG genom avtalet mellan staten och ägarna till ATG, de två förbunden Svensk Travsport och Svensk Galopp. Genom avtalet ges till exempel Hästnäringens nationella stiftelse årligen medel för insatser av riksintresse för hästsektorn i Sverige. Det är samtidigt viktigt att framhålla att förbunden är ideella föreningar som svarar inför sina medlemmar om hur verksamheten bedrivs.

Stockholm den 6 mars 2024

 

 

 

Niklas Wykman

 

 

Skriftlig fråga 2023/24:653 av Per-Arne Håkansson (S) (Besvarad 2024-02-22)

Fråga 2023/24:653 Den geografiska spridningen av galoppbanor

av Per-Arne Håkansson (S)

till Statsrådet Niklas Wykman (M)

 

Den svenska hästnäringen är framgångsrik såväl internationellt som i föreningsliv och uppfödning. En viktig faktor är att trav- och galoppsporten sedan bildandet av ATG för snart 50 år sedan byggt på samarbete och ett ansvarsfullt spel på banor över hela landet. Bolaget ägs av hästnäringen gemensamt. Travsporten har cirka 90 procent och galoppsporten cirka tio procent. Staten är representerad i bolagsstyrelsen. Verksamheten som helhet bygger på ett avtal med staten.

I stadgarna för ATG framgår att bolaget godkänts av regeringen och inte får ändras utan regeringens tillstånd. I tredje paragrafen framgår att förbunden har att verka för att trav- och galoppsporten inom landet ska kunna bedrivas på ett sådant sätt att de långsiktiga förutsättningarna för sportens utveckling och geografiska spridning tryggas. Därvid ska galoppsportens och de mindre travbanornas särskilda behov tillgodoses.

Så långt det statliga avtalet. Nu framförs från en rad bedömare och från brev undertecknad tagit del av från Jockeyklubben en stor oro för sportens framtid och därmed upprätthållandet av avtalet med staten. Det handlar om att galoppbanor kan komma att koncentreras enbart till Stockholms-och Göteborgsområdet.

I Skåne, där en stor del av såväl uppfödare som tränare och hästar finns, riskerar galoppsporten därmed att förlora sin enda bana. Det vore olyckligt inte minst utifrån att hästnäringen i ett samhällsekonomiskt perspektiv får sägas utgöra en näringsgren med tillväxtpotential inom såväl gröna näringar som besöksnäringen.

Det innebär i så fall att avtalet mellan ATG och staten, vilket varit gällande sedan bildandet för 50 år sedan, skulle komma att äventyras.

Utifrån detta vill jag fråga statsrådet Niklas Wykman:

 

Ser statsrådet möjlighet till initiativ för att utifrån gällande avtal mellan ATG och staten säkerställa att den geografiska spridningen av galoppbanor kan upprätthållas?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.