Till innehåll på sidan

Den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1629 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2016/17:1629 av Roger Haddad (L) Den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism

Roger Haddad har frågat mig hur det operativa, praktiska arbetet, ska gå till när ansvaret för arbetet mot våldsbejakande extremism läggs på Brå som i dag arbetar mer övergripande och med statistik, utredningar och utvärderingar.

För tillfället är arbetet inom regeringen fördelat på så sätt att det är jag som svarar på frågor om regeringens förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism.

Den tillfälliga nationella samordningen mot våldsbejakande extremism ska övergå till ett nytt, permanent nationellt centrum mot våldsbejakande extremism. Det nationella centret ska inrättas vid Brottsförebyggande rådet för att kunna dra nytta av dess centrala myndighetsfunktioner.

En viktig uppgift för det nationella centret kommer att vara att tillhandahålla nationella insatsteam som kan ge handfast operativt stöd på lokal nivå. Frågan om hur det nationella centret ska organiseras vid Brottsförebyggande rådet är för närvarande under beredning. Regeringen kommer att säkerställa en konstruktion som möjliggör för centret att genomföra uppgifter som har en annan inriktning än myndighetens övriga verksamhet.

Stockholm den 21 juni 2017

Alice Bah Kuhnke

Skriftlig fråga 2016/17:1629 av Roger Haddad (L) (Besvarad 2017-06-19)

Fråga 2016/17:1629 Den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism

av Roger Haddad (L)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Liberalerna välkomnar att det uppdrag som utförts av den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, som tillkom 2014 på Liberalernas initiativ, nu permanentas. Arbetet mot radikalisering och extremism är helt avgörande för att stoppa terrorresor men även för att förhindra att personer begår terrordåd i Sverige. 

Inom ramen för terrorsamtalen presenterade Liberalerna flera förslag på hur den nya strukturen skulle kunna se ut, men regeringen var inte överens och hade inget förslag. Nyligen kom regeringen med beskedet att ansvaret kommer läggas på Brottsförebyggande rådet (Brå) genom att ett center inrättas under den myndigheten. Det är positivt att frågan inordnas under Justitiedepartementet men det är oroande att regeringen väljer en myndighet som inte ville ha ansvaret.

Liberalerna menar i den situationen att ansvaret bör samordnas av polisen utifrån att de redan i dag har en lokal infrastruktur och kännedom kring inhemsk extremism och därmed kan utveckla detta arbete som är väldigt operativt. Hur regeringens hantering kommer att fungera vet vi inte än.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Hur ska det operativa, praktiska arbetet gå till när ansvaret för arbetet mot extremism läggs under Brå som i dag arbetar mer övergripande och med statistik, utredningar och utvärderingar?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.