Till innehåll på sidan

Den nationella samordningen av arbetet mot människohandel

Svar på skriftlig fråga 2017/18:14 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr S2017/05073/JÄM

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svaret är avsett att lämnas onsdagen den 27 september 2017

Svar på fråga 2017/18:14 av Annika Qarlsson (C) Den nationella samordningen av arbetet mot människohandel

Annika Qarlsson har frågat mig hur den nationella samordningen och säkerställandet av kompetens gällande arbetet mot alla former av människohandel kommer att se ut efter den 1 januari

2018.

Länsstyrelsen i Stockholms län har haft ett uppdrag om prostitution och människohandel för sexuella ändamål sedan 2008. Uppdraget kompletterades med ett uppdrag om prostitution och människohandel för andra ändamål än sexuella 2013 och sedan dess har Länsstyrelsen arbetat också mot människohandel som innebär exploatering för avlägsnande av organ, krigstjänst, tvångsarbete eller annan verksamhet i en situation som innebär nödläge för den utsatte. Uppdragen har inte varit permanenta utan har förnyats årligen. Att uppdragen är tillfälliga medför sårbarhet och andra utmaningar, inte minst när det gäller planeringen av verksamheten och kompetensförsörjning.

Regeringen bedömer att det finns ett långsiktigt behov av uppdragen om prostitution och människohandel för sexuella och andra ändamål och att det finns stora vinster i att samorganisera uppdragen med övriga jämställdhetspolitiska uppgifter inom ramen för en jämställdhetsmyndighet. Frågor som rör människohandel för alla ändamål är komplexa och gränsöverskridande i flera avseenden och därför behöver arbetet med frågorna även fortsatt bedrivas samordnat och sammanhållet. Mot denna bakgrund har regeringen beslutat att uppdragen om prostitution och människohandel ska permanentas och samorganiseras inom ramen för Jämställdhetsmyndigheten.

Regeringen bedömer att eventuella problem som kan uppstå i samband med att uppdrag flyttas från en myndighet till en annan är tillfälliga till sin karaktär och att de går att begränsa genom att säkerställa att kunskap, kompetens och samverkansstrukturer som byggts upp inom ramen för uppdragen tas till vara och förs över till myndigheten. Dessutom uppvägs sådana tillfälliga problem av de långsiktiga fördelar som ges av att uppgifterna permanentas och hålls samman med övriga uppgifter inom jämställdhetspolitiken, främst arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Framför allt innebär det bättre förutsättningar för samordning och ett långsiktigt arbete med en permanent stödstruktur för berörda myndigheter, organisationer och yrkesverksamma.

Utredningen om inrättandet av en jämställdhetsmyndighet (S 2016:10), som tillsattes i december 2016, ska förbereda och genomföra bildandet av en jämställdhetsmyndighet. I uppdraget ingår att föra över uppdrag och uppgifter från andra myndigheter, bl.a. uppdragen om prostitution och människohandel Länsstyrelsen i Stockholms län. Utredaren ska vidta de åtgärder som krävs för att myndigheten ska kunna inleda sin verksamhet den 1 januari 2018. Det framgår särskilt av utredningens uppdrag att upparbetad kunskap och erfarenhet ska tas tillvara och att arbetet kan bedrivas utan avbrott. Utredningen ska hantera dessa frågor i nära samarbete med de berörda myndigheterna. Regeringen har också gett särskilda uppdrag till bl.a. Länsstyrelsen i Stockholms län att bistå utredaren i arbetet. Även för dessa uppdrag är utgångspunkten att upparbetad kunskap och erfarenhet från angivna nationella uppdrag ska tas tillvara samt att arbetet kan bedrivas utan avbrott. Regeringen har förtroende för att utredningen och de berörda myndigheterna sköter sina uppdrag på bästa sätt.

För att ytterligare säkerställa en bra överföring av kompetens på området avser regeringen också att ge Länsstyrelsen i Stockholm i uppdrag att under 2018 bistå Jämställdhetsmyndigheten i arbetet med att bygga upp en väl fungerande organisation för uppdragen rörande prostitution och människohandel.

Stockholm den 27 september 2017

Åsa Regnér

Skriftlig fråga 2017/18:14 av Annika Qarlsson (C) (Besvarad 2017-09-14)

Fråga 2017/18:14 Den nationella samordningen av arbetet mot människohandel

av Annika Qarlsson (C)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

I mina kontakter med ansvariga inom myndigheter och frivilligorganisationer för arbetet mot människohandel har det framkommit en oro över hur den nationella samordningen av arbetet kommer att se ut framöver. Människohandel innebär sexuell exploatering, tvångsarbete, tiggeri, tvång att begå brott, krigstjänst och organhandel. Arbetet mot människohandel är mycket mer än en jämställdhetsfråga. Det handlar om kvinnor, män och barn som blir vilseledda och utnyttjade i en brottslig verksamhet. Därför är det bekymmersamt att regeringen valt att flytta ansvaret från Länsstyrelsen i Stockholms län till den nya jämställdhetsmyndigheten.

Inom till exempel Migrationsverket har trenden de senaste åren varit tydlig. Migrationsverket upptäcker misstänkt människohandel i allt fler ärenden. Första halvåret i år rapporterades 231 fall, att jämföra med 163 samma period i fjol. 46 av de 231 fallen hittills i år handlar om minderåriga.

Sedan 2009 har Länsstyrelsen i Stockholms län haft uppdraget att nationellt samordna detta arbete. De har genom sitt metodiska arbete byggt upp kunskap, metodstöd och samordning genom ett nationellt metodstödsteam. De är en operativ och strategisk resurs för andra myndigheter och frivilligorganisationer. Att från årsskiftet flytta ansvaret kommer att innebära att Sverige tappar kompetens och samordning som byggts upp under lång tid. Risken är också att man tappar de olika delarna eftersom området innefattar så mycket mer än jämställdhet. 

Min fråga till statsrådet Åsa Regnér är:

 

Hur kommer den nationella samordningen och säkerställandet av kompetens gällande arbetet mot alla former av människohandel att se ut efter den 1 januari 2018?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.