Till innehåll på sidan

Det minskade biståndet till Palestina

Svar på skriftlig fråga 2022/23:235 besvarad av Statsrådet Johan Forssell (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2023/00617 Utrikesdepartementet Bistånds- och utrikeshandelsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:235 av Lotta Johnsson Fornarve (V)
Det minskade biståndet till Palestina

Lotta Johnsson Fornarve har frågat mig om regeringen avser att utöka biståndet till Palestina genom annat svenskt bistånd som är inriktat på humanitära och regionala satsningar, och när kommer i så fall en sådan förändring att presenteras.

Det finns inga planer på att utöka biståndet till Palestina.

Det svenska biståndet till Palestina har varit, och är, omfattande. I DN-intervjun som riksdagsledamoten hänvisar till påtalas från min sida att det inte bara är genom bilaterala samarbeten som stöd kanaliseras till olika delar av världen. Stödet till specifikt Palestina har exempelvis riktats till såväl bilateralt som regionalt utvecklingssamarbete, å ena sidan, och humanitärt stöd, inklusive kärnstöd till UNRWA, å den andra.

Mot bakgrund av att de säkerhetspolitiska utmaningarna i Sveriges närområde har lett till nya prioriteringar i biståndspolitiken har den tidigare mycket höga nivån för det bilaterala utvecklingssamarbetet med Palestina justerats ner.

Regeringen anser att det inom det för 2023 sänkta beloppet för strategin för utvecklingssamarbetet med Palestina finns utrymme för fortsatta insatser på prioriterade områden.

Det finns ett omfattande behov av reformer i Palestina för att förbättra förutsättningarna för en positiv utveckling. I synnerhet vad gäller demokrati, rättsstatens principer, mänskliga rättigheter, jämställdhet och kvinnors och flickors rättigheter och möjligheter.

Sveriges och EU:s folkrättsgrundade politik och stöd för en förhandlad tvåstatslösning på grundval av internationell rätt ligger fast.

Stockholm den 25 januari 2023

Johan Forssell

Skriftlig fråga 2022/23:235 av Lotta Johnsson Fornarve (V) (Besvarad 2023-01-17)

Fråga 2022/23:235 Det minskade biståndet till Palestina

av Lotta Johnsson Fornarve (V)

till Statsrådet Johan Forssell (M)

 

Israels övergrepp mot de mänskliga rättigheterna, folkrätten och det palestinska folket inte bara fortsätter, utan de blir dessutom allt grövre. Blockaden av Gaza fortskrider och så även byggandet av den mur som sedan länge har fördömts av FN. Antalet illegala bosättningar på ockuperad mark växer obehindrat, och fördrivningen av palestinier från östra Jerusalem ökar. Israel fortsätter att arrestera, fängsla, tortera och i vissa fall döda dem som står upp mot ockupationen.

Under 2022 har fler palestinier dödats på Västbanken än på många år. Av 140 dödade var nästan en femtedel barn. Situationen är mycket skör och det finns stora risker för att den politiska situationen i Israel spär på våldet ytterligare.

I detta läge väljer regeringen att drastiskt skära ned på biståndet till Palestina. Det är konsekvensen av det regleringsbrev till Sida som regeringen presenterade dagen innan julafton. Enligt DN, som har tagit del av Sidas interna beräkningar, handlar det om ett minskat belopp på så mycket som mellan 40 och 60 procent.

I en artikel i DN (den 12 januari 2023) säger biståndsminister Johan Forssell att länder som nu får minskat anslag i stället kan komma att omfattas av annat svenskt bistånd som är inriktat på humanitära och regionala satsningar.

Jag vill därför fråga statsrådet Johan Forssell:

 

Avser regeringen att utöka biståndet till Palestina i enlighet med vad statsrådet har uttalat kan vara möjligt, och när kommer i så fall en sådan förändring att presenteras?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.