Till innehåll på sidan

Diplomatiska åtgärder efter palestinskt stöd till Ryssland

Svar på skriftlig fråga 2023/24:1057 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:1057 Diplomatiska åtgärder efter palestinskt stöd till Ryssland

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Svar på fråga 2023/24:1057 av Markus Wiechel (SD)
Diplomatiska åtgärder efter palestinskt stöd till Ryssland

Markus Wiechel har frågat mig om jag avser att verka för någon av de diplomatiska åtgärder som listats i den skriftliga frågan, och om inte, vilka diplomatiska konsekvenser Palestinska myndigheten har att vänta efter deras stöd till Ryssland.

Jag noterar att president Abbas har besökt Moskva. Regeringen uppmanar alla länder att stå upp för folkrätten och bidra till att få ett slut på den ryska aggressionen mot Ukraina. Att stötta Ukraina är regeringens viktigaste utrikespolitiska prioritering.

Som jag framhållit i svar på frågor (2022/23:72, 2023/24:96 och 2023/24:136) anser regeringen att beslutet den 30 oktober 2014 att erkänna Palestina var olyckligt och prematurt. Regeringens hållning i denna fråga ligger fast.  FN och EU, inklusive Sverige, verkar för en förhandlad tvåstatslösning utifrån 1967 års gränser där Israel och Palestina ska leva sida vid sida i fred och säkerhet, med Jerusalem som framtida huvudstad för båda stater.

 

Stockholm den 29 augusti 2024

 

 

Tobias Billström

Skriftlig fråga 2023/24:1057 av Markus Wiechel (SD) (Besvarad 2024-08-15)

Fråga 2023/24:1057 Diplomatiska åtgärder efter palestinskt stöd till Ryssland

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Att ett land uttrycker stöd för Ryssland under dessa tider kan och bör leda till konsekvenser om man önskar ge trovärdighet till att fullt ut stödja Ukraina. När Sveriges regering beslöt att avsluta utbetalningen av bistånd till Mali, med en tydlig hänvisning till landets nära relation till Ryssland, sågs detta som ett tydligt ställningstagande mot länder som väljer att alliera sig med Ryssland. Det var ett både klokt och välkommet beslut.

Sveriges diplomatiska relationer speglar vår värdegrund och vårt engagemang för internationella normer, vilket innebär att vi måste vara medvetna om våra partners handlingar och deras internationella allianser. Just nu är den palestinske diktatorn Mahmud Abbas på besök hos Vladimir Putin i Moskva och det blev tämligen tydligt var hans sympatier låg efter uttalanden som att han ”stod vid Moskva utan minsta tvivel” och att ”Putin var en av Palestinas käraste vänner”.

Palestinas uttalade stöd för Ryssland väcker därmed nya frågor om de diplomatiska banden som i dag existerar. Genom att hålla fast vid en konsekvent diplomatisk hållning bör Sveriges respons på Palestinas allianser spegla samma principer som gäller biståndet till exempelvis Mali. En sådan hållning skulle tydligt visa Sveriges förväntningar och krav på sina internationella partners när det gäller respekt för internationell rätt och mänskliga rättigheter.

Med tanke på dessa omständigheter skulle det vara rimligt att förvänta sig att den svenska regeringen agerar i enlighet med sina tidigare principer. Ett agerande skulle kunna vara att helt erkänna Jerusalem som Israels huvudstad eller att flytta den svenska ambassaden dit, till den stad som också de facto är Israels huvudstad. Det skulle också kunna innebära att man återkallar det orättfärdiga erkännandet av Palestina som en självständig stat. Med den här typen av diplomatiska åtgärder mot Palestinska myndigheten, som en konsekvens av deras stöd till Ryssland, skulle Sverige skicka en mycket tydlig signal samt eventuellt göra att Palestinska myndigheten omvärderar sitt stöd till Ryssland.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Tobias Billström svara på följande fråga:

 

Avser ministern att verka för någon av de diplomatiska åtgärder som listats här, och om inte, vilka diplomatiska konsekvenser har Palestinska myndigheten att vänta efter deras stöd till Ryssland?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.