Till innehåll på sidan

Dödsdomen mot Meriam Yenhya Ibrahim

Svar på skriftlig fråga 2013/14:671 besvarad av Amineh Kakabaveh (V)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:671 av Amineh Kakabaveh (V) Dödsdomen mot Meriam Yenhya Ibrahim

Amineh Kakabaveh har frågat mig vad jag avser göra för Sveriges del samt inom EU och FN för att stoppa avrättningar av det slag som Meriam Yenhya Ibrahim är dömd till.

Enligt svensk uppfattning är dödsstraffet ett omänskligt, grymt och oåterkalleligt straff som inte har någon plats i en modern rättsordning och regeringen fördömer tillämpningen av dödsstraffet i alla dess former.

Svenska ambassaden i Khartoum har varit engagerad för att hjälpa den dödsdömda kvinnan Meriam Yenhya Ibrahim. Ambassaden har kritiserat domen i starka ordalag och tillsammans med EU-delegationen uppvaktat Sudans myndigheter i frågan. Ambassaden har talat med regeringsföreträdare och framfört att domen strider mot Sudans skyldigheter vad gäller mänskliga rättigheter, inklusive religionsfrihet, i enlighet med konventioner som landet är bundet av.

Ambassaden har också varit i kontakt med Meriam Yenhya Ibrahims försvarsadvokater som har för avsikt att överklaga domen. Sverige fortsätter att följa fallet mycket nära på plats i Khartoum.

EU har riktlinjer för arbetet mot dödsstraffet i externa relationer som styr EU:s arbete för dödsstraffets globala avskaffande. EU agerar i flera enskilda fall genom uppvaktningar och påtryckningar.

Sverige och EU arbetar också normativt för ett globalt avskaffande av dödsstraffet, främst genom resolutioner i FN:s generalförsamling om moratorium rörande användning av dödsstraff. Resolutionen har sedan 2007 antagits vid totalt fyra tillfällen och en ny resolution ska antas i år, vid höstens session i generalförsamlingen. Förhoppningen är att årets resolution ska få starkare stöd än tidigare och bekräfta trenden mot ett ökande globalt avståndstagande från dödsstraffet.

Stockholm den 18 juni 2014

Carl Bildt

Skriftlig fråga 2013/14:671 av Amineh Kakabaveh (V) (Besvarad 2014-06-10)

Fråga 2013/14:671 Dödsdomen mot Meriam Yenhya Ibrahim

av Amineh Kakabaveh (V)

till Utrikesminister Carl Bildt (M)

 

Meriam Yenhya Ibrahim har dömts till döden av en domstol i Sudan. Hennes ”brott” är att hon har lämnat islam. Meriam är också dömd till att piskas för äktenskapsbrott, eftersom hennes giftermål med en kristen man inte anses vara legitimt. Meriam är fängslad under svåra omständigheter. Hon sitter inspärrad med sin 20 månader gamla son. Dessutom är hon gravid i åttonde månaden. Av denna anledning har domen ännu inte verkställts. Omvärlden måste reagera. Hon fick sitt andra barn i fängelset. Meriam togs inte till sjukhus, vilket möttes av omfattande kritik. Det gjorde även dödsdomen, som har ifrågasatts världen över. Människorättsgrupper har reagerat, liksom flera länder, exempelvis Storbritannien.

Det har förekommit rykten om eventuell frigivning, men dessa har visat sig vara falska. Abubakar Al-Sidiq, det sudanesiska utrikesdepartementets talesperson, menar att ett frigivande kräver ett domstolsbeslut, och något sådant har ännu inte kommit. Meriam har enligt Amnesty International fått tillåtelse att ta hand om barnet tills det fyller två år. Därefter ska dödsdomen verkställas. Sedan februari, då Meriam fängslades, har hon även haft sin son med sig i fängelsecellen. Sonen har under den här tiden dragit på sig en rad sjukdomar på grund av insekter och dålig hygien i fängelset. Enligt maken Daniel Wani hålls Meriam dessutom fastkedjad vid anklarna inne i fängelsecellen.

Det utövas ett starkt tryck på henne från muslimska religiösa ledare att hon ska övergå till islam. Meriams far var muslim, men Meriam uppfostrades av sin mor, som är kristen. Det är för att hon har anammat moderns och inte sin fars religion som hon har dömts till döden. Det är viktigt att Sveriges utrikesminister uttalar sig om fall som detta. Det behövs påtryckningar från både organisationer och stater. Enligt Meriams advokat är domen överklagad och ska prövas. Advokaten är försiktigt optimistisk. Meriams fall har väckt stor internationell uppmärksamhet, men Sveriges regering har inte ännu uttalat sig i fallet.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vad avser utrikesministern att göra för Sveriges del samt inom EU och FN för att stoppa avrättningar av detta slag?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.