Till innehåll på sidan

Effekter i Gävleregionen vid försäljning av Metria

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1807 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

N2017/05182/BSÄ

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1807 av Lars Beckman (M) Effekter i Gävleregionen vid försäljning av Metria

Lars Beckman har frågat mig om det vid försäljningen av Metria AB kommer att tas någon speciell hänsyn till bolagets betydelse för utvecklingen i Gävleregionen.

Metria AB har drygt 250 anställda fördelat på 23 kontor runt om i Sverige. På kontoret i Gävle arbetar drygt 25 personer. Bolaget bedriver sin verksamhet i full konkurrens och regeringen har bedömt att det saknas skäl för att staten ska kvarstå som ägare. Riksdagen beslutade den 20 juni 2017 att bemyndiga regeringen att avyttra statens aktier i Metria AB.

Att förvalta statens bolag är ett ansvarsfullt uppdrag som ska utföras på ett aktivt och professionellt sätt med långsiktigt värdeskapande som övergripande mål. För staten som aktiv och professionell ägare ingår att pröva skälen för fortsatt statligt ägande liksom att överväga bolagens olika uppdrag och inriktning.

I samband med försäljningar av statens aktier i bolag som inte är marknadsnoterade bedöms buden inom ramen för affärsmässighet. Varje försäljning av statens aktier måste därmed anpassas till respektive bolags förutsättningar och till det rådande marknadsläget, så att en försäljning kan ge bästa möjliga affärsmässiga utfall. När det gäller en eventuell försäljningsprocess av Metria AB så kan jag därför försäkra att den kommer att ske på ett noggrant och ansvarsfullt sätt. Min uppfattning är att bolagets verksamhet bör få bättre utvecklingsmöjligheter med en annan ägare och vi kommer att eftersträva att hitta en ägare som verkar för att bolaget långsiktigt utvecklas väl.

Stockholm den 30 augusti 2017

Mikael Damberg

Skriftlig fråga 2016/17:1807 av Lars Beckman (M) (Besvarad 2017-08-15)

Fråga 2016/17:1807 Effekter i Gävleregionen vid försäljning av Metria

av Lars Beckman (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Den 20 juni röstade riksdagen ja till att sälja Metria AB och avveckla Swedesurvey enligt regeringens proposition. Efter omfattande analysarbete fann regeringen att det inte finns några skäl till att staten ska kvarstå som ägare till Metria.

Regeringen gör till exempel bedömningen att konkurrenssituationen på marknaden som helhet inte kommer att försämras vid ett förändrat ägande. Metria bedöms inte heller ha bättre utvecklingsmöjligheter med staten som ägare.

Metria har sitt huvudkontor i Gävle, och staten har under många år satsat på att främja utvecklingen i Gävleregionen inom området geografisk informationsteknik. För närvarande genomförs, med stöd av Vinnovas Vinnväxtprogram, en flerårig satsning på GeoLife.

I en fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi (2016/17:1640 av Lars Beckman (M) Statliga jobb i Gävleborg) tog jag nyligen upp regeringens ambitioner för att arbeta för flera statliga jobb i Gävleborg. I sitt svar redovisade statsrådet: "Det är viktigt att regionala hänsyn beaktas. Det har därför i budgetpropositionen för 2017 anförts att regeringen, utöver omlokaliseringar, avser att utveckla myndighetsstyrningen i övrigt så att regionala hänsyn beaktas i större utsträckning (prop. 2016/17:1 utg.omr. 2 avsnitt 4.4)."

Region Gävleborg har nyligen beslutat om en strategi för smart specialisering där satsningen inom geografisk informationsteknik lyfts fram. Inom detta område finns i dag i Gävle myndigheten Lantmäteriverket, statliga bolaget Metria och privata företag.

Jag vill därför fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Kommer det vid försäljningen av bolaget Metria att tas någon speciell hänsyn till bolagets betydelse för utvecklingen i Gävleregionen?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.