Till innehåll på sidan

En svensk försvarsindustriell strategi

Svar på skriftlig fråga 2023/24:64 besvarad av Försvarsminister Pål Jonson (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Fö2023/ 01608 Försvarsdepartementet Försvarsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:64 av Björn Söder (SD)
En svensk försvarsindustriell strategi

Björn Söder har frågat mig om jag är beredd att ta initiativ till att ta fram en försvarsindustriell strategi för Sverige, och om inte, varför.

Kriget i Ukraina visar på betydelsen av en stark och innovativ försvarsindustriell bas. Det är tydligt att det krävs åtgärder för att dels öka produktionskapaciteten, dels stärka innovationen för att snabbare hitta lösningar på militära problem. Jag anser därför att det finns behov av en försvarsindustristrategi.

Våren 2023 lanserade regeringen ett försvarsinnovationsinitiativ i syfte att stärka förmågan och innovationstakten inom försvarsindustrin. Initiativet har i budgetpropositionen för 2024 följts upp med förslag om förstärkningar av försvarsforskningen, bland annat för inrättandet av ett militärt innovationsprogram.

I maj 2022 överlämnade Materielförsörjningsutredningen betänkandet Materielförsörjningsstrategi – För vår gemensamma säkerhet (SOU 2022:24). Tillsammans med ett förestående Natomedlemskap, slutsatserna från försvarsinnovationsinitiativet samt de konsekvenser och lärdomar som följer av kriget, utgör betänkandet en grund för fortsatt analys.

Regeringens ambition är att stärka och utveckla materielförsörjningen, innovationen i försvarssektorn samt utveckla statens relation till och


samverkansformer med näringslivet. Detta arbete kommer att fortsätta och utvecklas vidare.

Stockholm den 11 oktober 2023

Pål Jonson

Skriftlig fråga 2023/24:64 av Björn Söder (SD) (Besvarad 2023-10-02)

Fråga 2023/24:64 En svensk försvarsindustriell strategi

av Björn Söder (SD)

till Försvarsminister Pål Jonson (M)

 

Sverige befinner sig i dag i ett mycket allvarligt säkerhetspolitiskt läge, och därför är det viktigt att snabbt ta ett helhetsgrepp kring försvarsindustrin. Sverige saknar i dag en heltäckande försvarsindustristrategi som pekar på vad som bör göras för att underlätta för försvarsindustrin, både i Sverige och internationellt. Ytterst handlar frågan om att vi behöver tillse att det finns förutsättningar för långsiktiga spelregler, forskning och utveckling och en tydlig nationell strategi för att stå stadiga i relation till andra försvarsindustrinationer och vara konkurrenskraftiga.

Redan 2019, under Folk och Försvars rikskonferens, lyfte Johan Svensson, chef för produktionsledningen i Försvarsmakten, behovet av en svensk försvarsindustriell strategi för att också utifrån ett svenskt perspektiv kunna hantera den europeiska försvarsfonden (EDF) och inte riskera att utländska statligt subventionerade företag konkurrerar ut de svenska försvarsföretagen.

Även i en artikel i Kungliga Krigsvetenskapsakademins Handlingar och Tidskrift nummer 3 år 2000 framförde man redan då att en strategi är nödvändig för ominriktning av svensk försvarsindustri.

Trots detta hände ingenting under dåvarande socialdemokratisk regering.

Regeringen lanserade våren 2023 ett initiativ för att höja förmågan och takten för innovation inom försvarsindustrin. Försvarsinnovationsinitiativet ska genom ökad och fördjupad samverkan inom och mellan näringsliv och myndigheter, i flera olika sektorer, skapa mervärden. Syftet är att stärka Sveriges försvars- och säkerhetsförmåga samt öka konkurrenskraften i försvarsindustrin. Det är givetvis bra, men någon övergripande nationell försvarsindustriell strategi finns inte.

Jag vill därför fråga försvarsminister Pål Jonson:

 

Är ministern beredd att ta initiativ till att ta fram en försvarsindustriell strategi för Sverige, och om inte, varför?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.