Till innehåll på sidan

Ericssons misstänkta mutbrott i Irak

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1482 besvarad av Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
N2022/ 00980 Näringsdepartementet Näringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1482 av Rasmus Ling (MP)
Ericssons misstänkta mutbrott i Irak

Rasmus Ling har frågat mig om regeringen avser att vidta några åtgärder vad gäller översyn av lagstiftning eller andra initiativ för att en liknande situation som uppkommit med anledning av Ericssons misstänkta mutbrott inte ska inträffa igen.

Inledningsvis vill jag för tydlighets skull framhålla att ägare till minst en tiondel av aktierna i ett bolag under vissa förutsättningar kan väcka talan i eget namn om skadestånd till bolaget. En sådan talan kan alltså föras utan styrelsens beslut.

Näringslivet har en mycket viktig roll att spela i arbetet för en hållbar utveckling. Regeringen har en tydlig förväntan på svenska företag att agera hållbart och ansvarsfullt genom att arbeta för mänskliga rättigheter, jämställdhet, goda arbetsvillkor, miljö, klimat och korruptionsbekämpning. Företagens verksamhet ska inte orsaka, bidra till eller vara kopplade till brott inom dessa områden.

Korruption kan vara en stor utmaning för exportindustrin. Inom ramen för Team Sweden arbetar aktörerna mot korruption genom ökad kompetens, rådgivning och effektivare samordning. Sveriges export- och investeringsråd (Business Sweden) har nolltolerans mot alla former av korruption och arbetar aktivt för att minimera risken för svenska företag som verkar utomlands. Exportkreditnämnden accepterar inte att korruption förekommer i de affärer som nämnden garanterar. Den som söker en garanti och den som exporterar måste intyga att mutor inte lämnats i affären, samt informera om eventuella ersättningar till agenter.

Sverige bidrar också aktivt i t.ex. OECD:s arbete mot korruption och vad gäller multinationella företags arbete med hållbart förtagande i bredare bemärkelse. Vi är även aktiva när det gäller EU:s, Europarådets och FN:s arbete inom detta område.

Vi har även förstärkt det straffrättsliga regelverket. Den 1 januari 2020 höjdes maximibeloppet för företagsboten från tio miljoner kronor till femhundra miljoner kronor för allvarliga brott som begås av större företag. Svensk domstol gavs också utökad behörighet att döma över vissa internationella mutbrott. Ett av syftena med de lagändringarna var just att ge företag tydliga incitament att organisera sig på ett sådant sätt att risken för brott i verksamheten minskas.

Stockholm den 10 maj 2022

Karl-Petter Thorwaldsson

Skriftlig fråga 2021/22:1482 av Rasmus Ling (MP) (Besvarad 2022-04-21)

Fråga 2021/22:1482 Ericssons misstänkta mutbrott i Irak

av Rasmus Ling (MP)

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

Ericsson är ett av Sveriges största och mest anrika företag, med över 13 000 anställda i Sverige och omkring 100 000 globalt över hela världen. Företaget har verkat i över 140 års tid. Det är ingen överdrift att påstå att Ericssons betydelse är enorm för Sverige.

SVT:s Uppdrag granskning har avslöjat att Ericsson kan ha begått mutbrott gentemot terrorsekten IS i Irak. Som ett resultat av detta nekades Ericssons styrelse och vd ansvarsfrihet av bolagstämman, en nära nog unik händelse. Trots detta valdes styrelsen om. Det blir då upp till samma styrelse att besluta om att väcka talan mot sig själva, vilket för de flesta känns som en orimlig situation.

Något som också blivit resultatet av Uppdrag gransknings avslöjande är att Riksenheten mot korruption har inlett en förundersökning om mutbrott.

Det är givetvis en utmaning för globala företag att verka i länder med sämre rättsstatsskydd än i Sverige och där problemen med korruption är stora. Att ett av de svenska storföretagen förekommer i sådana här utredningar är dock oerhört graverande och skadar allvarligt förtroendet för Sveriges näringsliv. Många är också frågande till att en styrelse och vd som nekas ansvarsfrihet ändå får förtroende att väljas om.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

Avser regeringen att vidta några åtgärder vad gäller översyn av lagstiftning eller andra initiativ för att en liknande situation inte ska inträffa igen?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.