Till innehåll på sidan

Ett begränsat klientantal för gode män och förvaltare

Svar på skriftlig fråga 2017/18:599 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ju2018/00520/POL

Justitiedepartementet

Migrationsministern och biträdande justitieministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:599 av Mikael Eskilandersson (SD)
Ett begränsat klientantal för gode män och förvaltare

Mikael Eskilandersson har frågat mig om regeringen har för avsikt att införa ett nationellt maximalt antal klienter per ställföreträdare.

Lagstiftningen ställer tydliga och höga krav på vem som får vara god man eller förvaltare. År 2015 trädde ny lagstiftning i kraft som skärpte den kontroll som överförmyndaren ska göra av tilltänkta gode män och förvaltare. Överförmyndaren ska göra en aktiv efterforskning vid lämplighetsbedömningen. I detta sammanhang är det givetvis viktigt att överförmyndaren ser till att inte någon utses att ha fler uppdrag än vad han eller hon klarar av. Att en sådan kontroll görs är också något som understryks i förarbetena till den nya lagstiftningen.

För att säkerställa enskildas rättssäkerhet är det av avgörande betydelse att det sker en ordentlig kontroll av att den tilltänkte ställföreträdaren uppfyller lagens krav och att kontrollen följs upp av tillsyn. Som jag nyligen har svarat på en fråga av Mikael Eskilandersson och i en interpellationsdebatt med Ola Johansson pågår inom Regeringskansliet arbete med att överväga vilka åtgärder som kan behöva vidtas för att anpassa och modernisera ordningen med gode män och förvaltare.

Stockholm den 31 januari 2018

Heléne Fritzon

Skriftlig fråga 2017/18:599 av Mikael Eskilandersson (SD) (Besvarad 2018-01-18)

Fråga 2017/18:599 Ett begränsat klientantal för gode män och förvaltare

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Redan den 14 augusti 2013 rapporterade Svenska Dagbladet om en 72-åring, vars gode man hade 60 klienter. Detta föranledde kraftfulla protester från socialdemokrater runt om i landet, som krävde åtgärder för att begränsa antalet klienter en ställföreträdare kan ha.

Den 11 januari 2014 skrev Sydsvenskan om problemen med många klienter i bland annat Malmö, och den hårt trängda då sittande justitieministern, Beatrice Ask (M), utlovade att ett nytt lagförslag skulle komma inom ett år, som skulle lösa problemet med många klienter per god man. Socialdemokrater runt om i landet var fortsatt kritiska till den utdragna hanteringen och att människor fortfarande for illa på grund av att inget gjordes.

Den 9 januari 2018 rapporterade SVT om att ställföreträdare ofta tar på sig uppdrag i flera kommuner för att runda de maxtak för det antal klienter som kommunerna numera ofta har och därmed få ut mer ersättning från kommunerna.

Måndagen den 15 januari 2018 rapporterade HD och Sydsvenskan om hur illa det såg ut i de skånska kommunerna. I till exempel Malmö hade den person som hade flest uppdrag hela 47 stycken. Inte nog med det, samma person hade dessutom 18 uppdrag i andra kommuner, så totalt hade han 65 uppdrag.

Man kan konstatera att situationen i dag i alla fall inte är mätbart bättre än den var 2013, vilket givetvis väcker en del frågor kring den sittande regeringens engagemang i frågan.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

Har regeringen för avsikt att införa ett nationellt maximalt antal klienter per ställföreträdare?   

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.