Till innehåll på sidan

Europeiska radio- och tv-unionen

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2977 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Ku2021/01395 Kulturdepartementet Kultur- och demokratiministern samt minister n med ansvar för idrottsfrågorna Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2977 av Hans Wallmark (M)
Europeiska radio- och tv unionen

Hans Wallmark har frågat mig om jag avser att verka för att den svenska regeringen, i dialog med Sveriges Television, på något sätt ska verka för att den Europeiska radio- och tv-unionen (EBU) inte längre ska ha kvar tv-företaget BT från Belarus i medlemskretsen.

Journalisters möjlighet att verka fritt är en fundamental demokratifråga. Angrepp mot det fria ordet behöver motverkas med kraft. Att Belarus tvingade ett civilt flyg på väg till Vilnius att landa i Minsk och att en regimkritisk journalist frihetsberövades är naturligtvis helt oacceptabelt.

EBU är en fristående organisation med 115 medlemsföretag i 56 länder. Organisationer har funnits sedan 1950-talet och organiserar framför allt public service-medier men även kommersiella medier med ett brett utbud av allmänkaraktär. Utöver de ordinarie medlemsföretagen är ett drygt 30-tal medieföretag från länder utanför Europa så kallade associerade medlemmar. Organisationens syfte är att säkerställa långsiktigt hållbara villkor för public service-medier, att bidra med kvalitativt innehåll och plattformar för samarbete och kunskapsutveckling. Sveriges Television AB är, liksom Sveriges Radio AB och Sveriges Utbildningsradio AB, medlemmar i EBU.

Sveriges Television regleras på en övergripande nivå genom sändningstillstånd och medelsvillkor som beslutas av regeringen i enlighet med den inriktning som fastställs av riksdagen. Utifrån de villkor som ställs upp i sändningstillstånden är det public service-företagens eget ansvar att utforma sin verksamhet. Som kultur- och demokratiminister är en av mina viktigaste uppgifter att värna mediernas – i synnerhet public services – oberoende. Sveriges Television är ett självständigt medieföretag och det är inte min eller regeringens sak att lägga oss i hur företaget agerar som medlem i en fristående internationell organisation.

Stockholm den 2 juni 2021

Amanda Lind

Skriftlig fråga 2020/21:2977 av Hans Wallmark (M) (Besvarad 2021-05-25)

Fråga 2020/21:2977 Europeiska radio- och tv-unionen

av Hans Wallmark (M)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Efter kidnappningen i luften av Ryanairs plan mellan Aten och Vilnius visar nu tv i Belarus upp en framtvingad intervju av den tillfångatagna journalisten Roman Protasevitj med påstådda bekännelser. Ytterligare ett brott av myndigheterna och där den typen av offentliga och förnedrande framtvingade uttalanden är att betrakta som tortyr.

Det som nu skett är inget undantag. Statstelevisionen i Belarus har tidigare visat liknande påstådda bekännelser vilka är delar av regimens sätt att kuva och terrorisera sin egen befolkning. Belarus statstelevision BT som medverkar till dessa återkommande övergrepp är medlem av EBU som är den europeiska radio- och tv-unionen vilken samlar nationella tv- och radiobolag som ägnar sig åt public service. Sveriges Television är del av EBU. I grunden är det problematiskt för EBU och framför allt dess medlemmar att i sin krets räkna ett bolag som medverkar till det som kan beskrivas som offentlig tortyr och därmed kastar en mörk skugga över begreppet public service.

Min fråga till kultur- och demokratiminister Amanda Lind är:

 

Avser ministern att verka för att den svenska regeringen, i dialog med Sveriges Television, på något sätt ska verka för att EBU inte längre ska ha kvar BT från Belarus i medlemskretsen?​

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.