Till innehåll på sidan

Fängslade kvinno- och människorättsaktivister i Egypten

Svar på skriftlig fråga 2013/14:656 besvarad av Amineh Kakabaveh (V)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:656 av Amineh Kakabaveh (V) Fängslade kvinno- och människorättsaktivister i Egypten

Amineh Kakabaveh har frågat mig vad jag avser göra för Sveriges del

som enskild stat och som EU-medlem för att påverka den egyptiska statsledningen i demokratisk riktning.

Jag har varit mycket tydlig i min kritik gällande det repressiva klimatet i Egypten och situationen för mänskliga rättigheter i landet. Inom EU är Sverige en av de medlemsstater som oftast tar upp dessa frågor och det kommer vi att fortsätta göra så länge det behövs. I de rådsslutsatser om Egypten som antogs av EU i februari i år uttrycktes oro över den försämrade situationen för mänskliga rättigheter och över godtyckliga gripanden av oppositionella och aktivister. Samtidigt betonades vikten av att slå vakt om rätten till yttrande- och mötesfrihet och rätten att hålla fredliga protester. Utöver detta har EU lokalt uttalat sig om den dom mot människorättsaktivisten Mahienour El-Massry, som frågan refererar till. Uttalandet motiveras av att domen inte lever upp till Egyptens internationella åtaganden och EU har uppmanat egyptiska myndigheter att släppa Mahienour El-Massry och andra aktivister som fängslats på liknande grunder.

Vid den senaste sessionen i FN:s råd för mänskliga rättigheter stod Sverige som ett av 27 länder bakom ett tvärregionalt anförande som tog upp den oroande situationen för mänskliga rättigheter i Egypten.

Sverige fortsätter verka för en demokratisk utveckling i Egypten.

Stockholm den 11 juni 2014

Carl Bildt

Skriftlig fråga 2013/14:656 av Amineh Kakabaveh (V) (Besvarad 2014-06-03)

Fråga 2013/14:656 Fängslade kvinno- och människorättsaktivister i Egypten

av Amineh Kakabaveh (V)

till Utrikesminister Carl Bildt (M)

 

Den så kallade arabiska våren innebar bland annat att Egyptens diktator Mubarak störtades genom en folklig resning. Det var demokratiskt sinnade krafter som störtade Mubarak. Utvecklingen därefter kom dock inte att gå i demokratisk riktning. Allmänna val genomfördes efter Mubaraks fall, men den nyvalde presidenten Mursi genomdrev en lagstiftning som var odemokratisk.

Den nya lagstiftningen innebar allvarliga inskränkningar i yttrande- och demonstrationsrätten. Mursi störtades dock av den egyptiska militären som nu använder sig av Mursis odemokratiska lagar för att kväsa krav på demokratiska reformer och krav på reformer när det gäller kvinnors rättigheter. Ett exempel på detta är domarna mot nio oppositionella aktivister.

Advokaten och människorättsjuristen Mahienour El-Massry och ytterligare åtta egyptiska människorättsaktivister dömdes till hårda fängelsestraff och böter i en domstol i Alexandria för att de genomfört demonstrationer för demokratiska rättigheter i allmänhet och kvinnors rättigheter i synnerhet.

Domarna är en grov kränkning av kvinnors rättigheter och en skam för Egypten. Samtliga dömdes för brott mot den nya protestlagen, The Protest and Public Assembly Law, som började gälla 2013. I samband med rättegången kring bloggaren Khaled Said – som blev torterad och dödad – anklagas aktivisterna för att ha deltagit i en olaga demonstration och angrepp mot säkerhetsstyrkor.

Sverige och EU måste höja rösten mot dessa brott mot mänskliga rättigheter mot den egyptiska statsledningen som inte drar sig för att använda sina motståndares odemokratiska lagar för att förfölja en demokratisk opposition.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vad avser utrikesministern att göra för Sveriges del som enskild stat och som EU-medlem för att påverka den egyptiska statsledningen i demokratisk riktning?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.