Till innehåll på sidan

Fast läkarkontakt för äldre i särskilt boende

Svar på skriftlig fråga 2023/24:341 besvarad av Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
S2023/03189 Socialdepartementet Sjukvårdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:341 av Nadja Awad (V)
Fast läkarkontakt för äldre i särskilt boende

Nadja Awad har frågat äldre- och socialförsäkringsministern om hon avser att vidta åtgärder för att målet om att 80 procent av äldre på ett särskilt boende har en fast läkarkontakt ska kunna följas upp.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Kontinuitet bidrar till ökad tillgänglighet, delaktighet, kvalitet och effektivitet i vården. Alla patienter som vill ska kunna välja och även få tillgång till en fast läkarkontakt i primärvården. Det är viktigt inte minst för personer med komplexa behov, som t.ex. multisjuka äldre eller personer med kroniska sjukdomar.

För de patienter som huvudsakligen får hälso- och sjukvårdsinsatser i den kommunalt finansierade hälso- och sjukvården är det viktigt att de läkarresurser som regionen ska avsätta för att enskilda ska kunna erbjudas en god hälso- och sjukvård, kan säkerställa kontinuitet.

Tillgången till läkare i särskilt boende har dock under lång tid konstaterats vara otillräcklig, något som också försvårar kontinuitet i relationer. Mot denna bakgrund har Utredningen om en äldreomsorgslag och stärkt medicinsk kompetens i kommuner (S 2020:16) lämnat förslag som bl.a. syftar till att stärka den medicinska kompetensen i äldreomsorgen och tydligare reglera rollen som fast läkarkontakt till personer med kommunal hälso- och sjukvård. Utredningens betänkande Nästa steg, ökad kvalitet och jämlikhet i vård och omsorg för äldre personer (SOU 2022:41) har remissbehandlats. Förslagen bereds inom Regeringskansliet.

Av Myndigheten för vård- och omsorgsanalys senaste rapport om kontinuitet och fast läkarkontakt framgår att Sveriges Kommuner och Regioner under 2021 har gjort en punktmätning av tillgången till fast läkarkontakt på särskilda boenden för äldre, och att den visade att 93 procent av de boende har en fast läkarkontakt. Även vårdcentralchefer rapporterar i hög grad att de kan tillgodose behovet av läkarmedverkan inom kommunal hälso- och sjukvård. I den s.k. IHP-undersökningen 2022, som riktade sig till primärvårdsläkare svarade de svenska läkarna i högre utsträckning än läkare i andra länder att deras vårdcentral regelbundet kommunicerar med kommunen om patienters behov. Samtidigt finns andra undersökningar som visar på brister i tillgången på läkare på särskilda boenden.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys rapport visar att hög ålder ökar sannolikheten för att ha en fast läkarkontakt, liksom att ha ett långvarigt sjukdomstillstånd och att bo i en storstadskommun. Det tyder på att regionerna i viss utsträckning fördelar fast läkarkontakt efter behov, men också att tillgången påverkas av läkartillgången i stort.

Kompetensförsörjning är en av de största utmaningarna i hälso- och sjukvården – inte minst är tillgången på läkare i primärvården bekymmersam. Nationella vårdkompetensrådet inom Socialstyrelsen har därför ett uppdrag att senast den 31 maj 2024 presentera förslag på en nationell plan för kompetensförsörjning inom hälso- och sjukvården.

I överenskommelsen mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner om god och nära vård anges att regionerna ska utarbeta rutiner för dokumentation och registrering av uppgifter om en patients fasta läkarkontakt och fasta vårdkontakt, så att datainsamling kan ske effektivt och likvärdigt och det blir möjligt att följa den nationella utvecklingen löpande och över tid och att jämföra utvecklingen mellan regioner. Detta är viktiga utvecklingsåtgärder som kan ta tid för regionerna att få på plats.

Jag avser att noga följa regionernas arbete med att utveckla och förbättra såväl kontinuitet som rutiner för registrering av bl.a. fast läkarkontakt såväl för personer på särskilt boende som för övriga invånare.

Stockholm den 13 december 2023

Acko Ankarberg Johansson

Skriftlig fråga 2023/24:341 av Nadja Awad (V) (Besvarad 2023-12-05)

Fråga 2023/24:341 Fast läkarkontakt för äldre i särskilt boende

av Nadja Awad (V)

till Statsrådet Anna Tenje (M)

 

Sedan början av 2000-talet har en omfördelning skett från särskilda boenden till insatser i de egna hemmen. Att fler ska bo kvar hemma längre är ett sätt för kommunerna att hålla nere kostnadsökningarna. Vänsterpartiet anser att den utvecklingen är problematisk då den går ut över äldres behov samt begränsar äldres möjligheter till inflytande och valfrihet. Äldre ska kunna bo hemma så länge de själva vill, men när behovet av stöd ökar och de vill flytta måste det finnas möjlighet till det.

För att en kommun ska kunna axla sitt ansvar som rör äldresjukvården så behöver även den medicinska kompetensen stärkas. Trygghet uppnås med en kontinuitet där de äldre och personalen känner varandra väl. Den medicinska kompetensen måste vara hög och kopplad till regionernas sjukvård. Den fragmentiserade, privata vården har däremot inneburit orimliga och näst intill omöjliga krav på personalen att hålla samman vården och omsorgen för äldre. Centralt är att det ska finnas en sammanhållen vård- och omsorgskedja.

Vänsterpartiet anser att det på varje äldreboende ska finnas en fast och namngiven läkarkontakt knuten till verksamheten. Målet som regeringen och SKR kommit överens om gällande en god och nära vård – att andelen äldre med en fast läkarkontakt ska utgöra 80 procent – måste ses som mycket återhållsamt, om inte håglöst.

Än mer oroande blir då Vård- och omsorgsanalys kartläggning av måluppfyllelsen i överenskommelserna om en god och nära vård. Av den framgår att det inte gått att följa upp den äldres tillgång till en fast läkarkontakt på särskilda boenden på grund av att data saknas. Det är mycket allvarligt att regeringen sätter upp mål som inte går att följa upp. Det innebär att vi i dag saknar basal information om äldres grundläggande rättigheter till vård.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Tenje:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att målet om att 80 procent av äldre på ett särskilt boende har en fast läkarkontakt ska kunna följas upp?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.