Till innehåll på sidan

Folkbibliotekens behov av statligt stöd

Svar på skriftlig fråga 2023/24:757 besvarad av Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:757 Folkbibliotekens behov av statligt stöd

till Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

 

Svar på fråga 2023/24:757 av Ewa Pihl Krabbe (S) Folkbibliotekens behov av statligt stöd

Ewa Pihl Krabbe har frågat mig om jag, inom mitt ansvarsområde, avser att agera för att Kulturrådets förslag i rapporten Folkbibliotekens behov av statligt stöd genomförs.

Jag vill inleda med att säga att folkbiblioteken är en kommunal verksamhet och i huvudsak kommunalt finansierade. Av bibliotekslagen (2013:801) framgår dock att varje kommun ska ha folkbibliotek och att de ska vara tillgängliga för alla.

Biblioteken finns nära medborgarna och har en viktig roll att spela för att göra läsningen och litteraturen tillgänglig för fler. Regeringen avsätter 40 miljoner kronor årligen 2024–2026 för en satsning på folkbibliotekens arbete med att främja läsning där insatser riktade mot barn och unga särskilt ska prioriteras. Kungliga biblioteket har sedan i april 2022 i uppdrag från regeringen att ta fram förslag på former för stärkt samverkan inom det allmänna biblioteksväsendet samt att bidra till den långsiktiga utvecklingen för vissa nationella digitala bibliotekstjänster för prioriterade målgrupper. För detta ändamål är 10 miljoner årligen 2022–2024 avsatta.

Utöver ovan nämnda satsningar vill jag inte föregripa budgeten inför 2025.

 

Stockholm den 3 april 2024


Parisa Liljestrand

Skriftlig fråga 2023/24:757 av Ewa Pihl Krabbe (S) (Besvarad 2024-03-22)

Fråga 2023/24:757 Folkbibliotekens behov av statligt stöd

av Ewa Pihl Krabbe (S)

till Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

 

Åtta av tio folkbibliotek får försämrad ekonomi under 2024, och en fjärdedel av folkbiblioteken behöver nu dra ned på sin verksamhet. Folkbiblioteken har länge halkat efter övrig kommunal verksamhet. Det är en dyster verklighet, som präglar vardagen för våra folkbibliotek med sitt breda och komplexa uppdrag – ett uppdrag som hela tiden utvecklas i takt med tiden.

Biblioteken har en särställning i det svenska samhället. Det är en plats där alla är välkomna, gammal som ung, och utan kostnad. I en tid då läsförmågan sjunker är det särskilt viktigt att folkbiblioteken, tillsammans med andra institutioner, gör vad de kan för att stimulera läsningen. I februari 2024 beslutade regeringen om ett nytt stöd till folkbiblioteken om 40 miljoner kronor till läsfrämjande åtgärder, vilket är bra men långt ifrån tillräckligt.

Kulturrådet har, på uppdrag av regeringen, i sin rapport Folkbibliotekens behov av statligt stöd lämnat följande rekommendationer:

  • Ge statliga medel för riktade permanenta utvecklingsstöd till folkbibliotek. De statliga medlen ska ha fokus på både verksamhetsutveckling och kompetensutveckling utifrån bibliotekslagen och bibliotekens prioriterade målgrupper. Insatserna ska vara hållbara och långsiktiga.
  • Fortsatt stärkt samverkan mellan nationella biblioteksmyndigheter och bibliotekssektorn samt mellan stat, region och kommun.
  • Ökat statligt stöd behövs till stärkt gemensam nationell infrastruktur och gemensamma digitala tjänster för folkbiblioteken.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kulturminister Parisa Liljestrand:

 

Avser ministern, inom sitt ansvarsområde, att agera för att Kulturrådets förslag i rapporten Folkbibliotekens behov av statligt stöd genomförs?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.