Till innehåll på sidan

Folkräkning och folkbokföring

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1129 besvarad av Statsrådet Lena Micko (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2020/21:1129 av Maria Malmer Stenergard (M)
Folkräkning och folkbokföring

Maria Malmer Stenergard har frågat finansminister Magdalena Andersson om hon avser ta initiativ till en ny folkräkning. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Uppgifterna i folkbokföringen och befolkningsstatistiken ska vara korrekta och överensstämma med verkligheten. Jag delar frågeställarens inställning om vikten av ordning och reda i våra system.

Som regeringen tidigare har beskrivit görs en mängd åtgärder som tillsammans, del för del, ska ge ett uthålligare och mer kontinuerligt system för kunskap om vilka som är bosatta i landet. Regeringen beslutade den 17 december 2020 om ett uppdrag till Skatteverket att motarbeta felaktig folkbokföring. Uppdraget ska delvis utföras i samverkan med ett antal kommuner och Skatteverket ska även samråda med andra statliga myndigheter samt inhämta upplysningar från fastighetsägare. För 2021 har myndigheten även tillförts ytterligare 43 miljoner kronor för att förstärka och effektivisera folkbokföringsverksamheten.

De åtgärder som regeringen har genomfört och fortsatt utför kommer att ge viktig kunskap och erfarenhet till involverade myndigheter för att utvärdera förutsättningarna för att utforma en effektiv storskalig folkräkning.

Under 2021 kommer Statistiska centralbyrån att påbörja den folkräkning som görs inom ramen för den hushålls- och boendestatistik som tas fram i den EU-reglerade Census 2021. Detta arbete vilar på den registerinformation som regeringen och berörda myndigheter nu systematiskt arbetar med att förbättra.

Stockholm den 4 januari 2021

Lena Micko

Skriftlig fråga 2020/21:1129 av Maria Malmer Stenergard (M) (Besvarad 2020-12-21)

Fråga 2020/21:1129 Folkräkning och folkbokföring

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Expressen/GT publicerade nyligen artiklar som visade på svenskar som anslutit sig till terrororganisationen IS och som dessutom på olika sätt finansierat sina resor och sitt uppehälle på de svenska skattebetalarnas bekostnad.

Utöver att artiklarna belyste bidragsfusket så pekade publiceringen också på statens bristande kontroll över vem och vilka som befinner sig i Sverige och därmed i förlängningen vem och vilka som har rätt till de sociala välfärdssystemen.

En familj fortsatte att få olika bidrag på nära 170 000 kronor ett år efter att de lämnat landet. En annan familj fick drygt en kvarts miljon kronor i olika bidrag efter att de lämnat landet. En känd svensk IS-terrorist fortsatte att få pengar från Försäkringskassan samt bostadsbidrag efter att ha lämnat landet.

Uppenbart är att Sverige behöver bättre kontroll på vilka som faktiskt bor i landet och inte bara folkbokförda. Det omvända problemet, med människor som faktiskt (illegalt) bor i Sverige utan att vara folkbokförda, är väl känt. Enligt Skatteverket rör det sig om cirka 50 000 personer som bor illegalt i Sverige. Eftersom kontrollen över vilka som bor i landet brister så behöver detta säkerställas. Ett första sådant steg är att genomföra en nationell folkräkning. Moderaterna har avsatt 500 miljoner i sin budget för att genomföra en sådan. Tyvärr sa riksdagen nej tidigare i höstas till Moderaternas förslag till utskottsinitiativ om en folkräkning.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att ta initiativ till en ny folkräkning?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.