Till innehåll på sidan

Förebyggande åtgärder mot diskriminering

Svar på skriftlig fråga 2017/18:889 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ku2018/00465/DISK

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:889 av Erik Andersson (M)
Förebyggande åtgärder mot diskriminering

Erik Andersson har frågat arbetsmarknads- och etableringsministern hur hon avser att adressera problemet med att arbetsgivare inte är medvetna om sina skyldigheter gällande förebyggande arbete mot diskriminering.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Arbetet för att motverka diskriminering och verka för lika rättigheter och möjligheter är en viktig fråga för regeringen. Hittills har regeringen vidtagit ett flertal åtgärder i arbetet mot diskriminering, bl.a. ändringarna i diskrimineringslagen om aktiva åtgärder som Erik Andersson refererar till.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har tillsyn över att diskrimineringslagen följs och har därmed en central roll i arbetet mot diskriminering. Regeringen har under mandatperioden höjt anslaget till DO med totalt 20 miljoner kronor permanent för att stärka myndighetens arbete för att motverka diskriminering.

Vidare gav regeringen den 24 augusti 2017 DO i uppdrag att bl.a. genomföra tillsyn och kunskapshöjande insatser om aktiva åtgärder. Uppdraget redovisades den 27 februari 2018. DO har i sin redovisning uppgett att de inledningsvis lät genomföra en mätning i syfte att få kunskap om arbetsgivarnas kännedom om diskrimineringslagens nya bestämmelser om aktiva åtgärder. Denna visade på att mer än hälften av arbetsgivarna inte kände till någon av förändringarna i lagen. Därefter inleddes arbetet med en informationskampanj för att öka arbetsgivares kännedom om de nya bestämmelserna om aktiva åtgärder. Kampanjen pågick den 8 januari till den 18 februari 2018 och i den ingick bl.a. annonsering i press och sociala medier och framtagande av stödmaterial. DO lät även producera en folder med information om bestämmelserna som skickades ut till arbetsgivare med minst 20 anställda, vilket omfattar drygt 21 000 arbetsgivare. DO:s analys av resultatet är att kampanjen har fungerat bra.

DO har vidare i uppdrag enligt regleringsbrevet för 2018 att återrapportera de insatser avseende arbetsgivares arbete med aktiva åtgärder, inklusive arbetsgivares arbete med lönekartläggning som genomförts under året.

Det är viktigt att arbetsgivare efterlever diskrimineringslagens krav på aktiva åtgärder. Jag kommer därför noga att följa DO:s fortsatta arbete och effekterna av lagändringarna.

Stockholm den 7 mars 2018



Alice Bah Kuhnke

Skriftlig fråga 2017/18:889 av Erik Andersson (M) (Besvarad 2018-02-28)

Fråga 2017/18:889 Förebyggande åtgärder mot diskriminering

av Erik Andersson (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

För drygt ett år sedan infördes nya krav i diskrimineringslagen som rör arbetsgivarens skyldigheter gällande att arbeta förebyggande och främjande för att motverka diskriminering. Tanken är att i dagsläget ska alla arbetsgivare i Sverige ha rutiner, protokoll och riktlinjer för hur diskriminering ska hanteras på arbetsplatsen, bland annat i fråga om sexuella trakasserier. Efter höstens metoo-upprop är det här något som har efterfrågats, men trots att det finns krav i lagstiftningen visar en enkätundersökning från Diskrimineringsombudsmannen (DO) att endast en av fyra arbetsgivare har utvecklat eller förändrat sina åtgärder till följd av lagkravet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Hur avser ministern att adressera problemet med att arbetsgivare inte är medvetna om sina skyldigheter gällande förebyggande arbete mot diskriminering?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.