Till innehåll på sidan

Förebyggande av onödigt lidande för sexualbrottsutsatta

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1581 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
S2022/02556 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1581 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Förebyggande av onödigt lidande för sexualbrottsutsatta

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta så att det förebyggs att sexualbrottsutsatta barn och vuxna utsätts för onödigt lidande genom livet och säkerställa att det finns kunskapsbaserad traumavård tillgänglig för dem.

Jag har tidigare besvarat flera frågor och interpellationer från Marléne Lund Kopparklint angående hälso- och sjukvård för sexualbrottsutsatta. I dessa svar har jag lyft fram hur viktigt det är att regionerna tar ansvar för att organisera och planera hälso- och sjukvården så att alla barn och vuxna som har utsatts för sexuella övergrepp får god och säker vård som förebygger onödigt lidande längre fram i livet för den enskilde. Jag har även informerat om flera av de insatser som regeringen gör på området, bland annat en stor satsning på förlossningsvård och kvinnors hälsa som även omfattar insatser för att stärka tillgången till en tillgänglig och jämlik vård för personer som utsatts för sexuellt våld. I detta ingår medel till regionerna för att de ska säkerställa att det finns en tydlig vårdkedja för personer som blivit utsatta för sexuellt våld eller könsstympning. Regionerna ska arbeta för att kunskapen hos vårdens medarbetare ökar i syfte att bättre kunna upptäcka sexuellt våld och könsstympning, särskilt i de fall kvinnan söker för andra symptom. Vidare ska vårdens bemötande av målgruppen förbättras och hänsyn ska tas till de särskilda behov som kan uppstå efter sexuellt våld och könsstympning. Patienter, inklusive de med en komplex problematik, ska erbjudas vård baserad på bästa möjliga kunskap. Detta kan vid behov innefatta både somatisk och psykiatrisk specialiserad vård. Insatserna görs mot bakgrund av den kartläggning av Sveriges Kommuner och Regioner som du nämner i frågan.

Inom ramen för regeringens satsningar på psykisk hälsa och suicidprevention fördelas dessutom särskilda medel till regionerna för att stärka den psykiatriska traumavården där personer som blivit utsatta för sexuellt våld identifieras som en särskilt utsatt grupp. När det gäller vårdpersonal som möter barn och unga har regeringen även gett ett särskilt uppdrag till Linköpings universitet att utarbeta och genomföra ett program för kompetensutveckling i psykiatrisk traumavård för berörd personal inom första linjens vård för barn och unga med psykisk ohälsa och inom den specialiserade psykiatrin för barn och unga.

Stockholm den 25 maj 2022

Lena Hallengren

Skriftlig fråga 2021/22:1581 av Marléne Lund Kopparklint (M) (Besvarad 2022-05-13)

Fråga 2021/22:1581 Förebyggande av onödigt lidande för sexualbrottsutsatta

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Att leva ett normalt liv utan att det präglas av psykisk ohälsa, missbruk, osunt leverne, våld och suicid, efter att man i barndomen har blivit utsatt för sexuella övergrepp, hör inte till vanligheten. Om man inte har fått hjälp i tid i form av kunskapsbaserad traumabehandling ökar det riskerna för att man inte klarar av att leva ett normalt liv och i allra värsta fall att man inte ser någon annan utväg än att begå suicid. Med dagens kunskap vet vi att detta är ett faktum, och det är inte enbart ett lidande för brottsoffret utan det innebär också onödiga kostnader för samhället.

Enligt en kartläggning från Jämställdhetsmyndigheten kan man inte se någon specialistmottagning med kunskapsbaserad traumavård för sexualbrottsutsatta i hela Sverige, förutom Wonsa – World of no sexual abuse, som är en stiftelse som inte ligger under en region. Detta trots att man i dag vet att så många som 25 procent av alla barn har blivit utsatta för någon form av sexuellt övergrepp enligt Stiftelsen Allmänna Barnhuset.

SKR:s kartläggning från 2020 pekar på att tillgängligheten för patienter i behov av traumabehandling är låg som en följd av otydlig roll- och ansvarsfördelning. Vägen framåt går enligt SKR bland annat via ett tydligt definierat uppdrag till relevanta verksamheter för att möta vårdbehoven hos patientgruppen.

Att låta sexualbrottsutsatta lida i det tysta, utan att det finns adekvat vård och behandling tillgänglig, är förkastligt.

Med hänvisning till ovanstående fråga vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta så att det förebyggs att sexualbrottsutsatta barn och vuxna utsätts för onödigt lidande genom livet och säkerställa att det finns kunskapsbaserad traumavård tillgänglig för dem?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.