Till innehåll på sidan

Fortsatt användning av växtskyddsmedel

Svar på skriftlig fråga 2022/23:962 besvarad av Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
KN2023/ 03875 Klimat- och näringslivsdepartementet Klimat- och miljöministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:962 av Daniel Bäckström (C)
Fortsatt användning av växtskyddsmedel

Daniel Bäckström har frågat mig vad jag kommer att göra för att säkerställa att det under hösten finns en tydlig svensk ståndpunkt om förnyat godkännande av glyfosat i diskussionerna på EU-nivå.

Jag instämmer i att beslut om vilka verksamma ämnen som ska godkännas för användning i växtskyddsmedel ska vara baserat på vetenskaplig grund.

Som Daniel Bäckström nämner har den vetenskapliga utvärderingen av glyfosat nu färdigställts inom EU. Baserat på denna utvärdering har Sverige meddelat EU-kommissionen att Sverige preliminärt kan stödja ett förnyat godkännande av glyfosat som verksamt ämne i växtskyddsmedel.

Som en del av beslutsprocessen formulerar EU-kommissionen förslag till beslut med tillhörande villkor. EU-kommissionen har kallat medlemsstaterna till ett möte där glyfosat kommer diskuteras. Sverige kommer att delta i detta möte. Diskussionerna kommer ligga till grund för EU-kommissionens förslag till beslut. Omröstningen kommer att ske senare i höst, och inför denna kommer Sverige behöva ta ställning till det slutliga förslaget till beslut med tillhörande villkor.

Stockholm den 13 september 2023

Romina Pourmokhtari

Skriftlig fråga 2022/23:962 av Daniel Bäckström (C) (Besvarad 2023-09-06)

Fråga 2022/23:962 Fortsatt användning av växtskyddsmedel

av Daniel Bäckström (C)

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Glyfosat är det vanligaste verksamma ämnet i växtskyddsmedel i Sverige och spelar en viktig roll för den svenska och europeiska matproduktionen.

Just nu pågår inom EU en process om förnyat godkännande av glyfosat. Den nådde en viktig punkt i juli, då den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, efter ett ingående arbete av ett antal medlemsländer, däribland Sverige, och Kemikalieinspektionen (KemI), kom fram till att det inte finns några vetenskapliga belägg för att förbjuda glyfosat. Dessa slutsatser kommer nu att diskuteras av medlemsstaterna och kommissionen under hösten, och ett beslut väntas före årsskiftet.

I ett läge där frågan står och väger är det viktigt att Sverige har en tydlig röst i EU-processerna. Utgångspunkten bör vara att beslut om vilka verksamma ämnen som ska få användas i växtskyddsmedel ska fattas på vetenskapliga grunder. Många länder ser till hur Sverige agerar, både därför att KemI var en del av utvärderingsgruppen för glyfosat och därför att Sverige har ett gott rykte av att vara ledande i kemikaliefrågor. En tydlig svensk röst redan nu för fortsatt ansvarsfull användning av växtskyddsmedel är därför viktig för att säkerställa ett positivt utfall.

Med anledning av detta är min fråga till statsrådet Romina Pourmokhtari:

 

Vad kommer statsrådet att göra för att säkerställa att det under hösten finns en tydlig svensk ståndpunkt om förnyat godkännande av glyfosat i diskussionerna på EU-nivå?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.