Till innehåll på sidan

Förutsättningar för fler småhus och blandade upplåtelseformer

Svar på skriftlig fråga 2021/22:616 besvarad av Statsrådet Johan Danielsson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2021/22:616 av Roger Hedlund (SD)
Förutsättningar för fler småhus och blandade upplåtelseformer

Roger Hedlund har frågat mig hur jag ska agera för att skapa bättre balans gällande bostadsbehov, efterfrågan på olika upplåtelseformer och exempelvis möjliggörande av fler ägarlägenheter.

Det är glädjande att utbudet av bostäder ökar. Boverkets senaste byggbehovsberäkning från december 2021 visar dock att det fram till och med 2030 behöver färdigställas ca 60 000 bostäder årligen.

Det investeringsstöd till hyresbostäder och bostäder för studerande som nu har avskaffats på Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraternas initiativ, har fram till den 30 november 2021 beviljats för närmare 50 800 bostäder. Det stora intresset för investeringsstödet tyder på att byggherrarna bedömer att det fortsatt finns ett behov av – och möjligheter att långsiktigt hyra ut – hyresbostäder med en relativt sett lägre hyra. Att detta fungerande stöd nu avskaffas beräknas få konsekvenser i form av färre nya hyresbostäder och bostäder för studerande i landet framöver.

Regeringen har under mandatperioden arbetat på flera fronter för att skapa bättre förutsättningar för bostadsbyggandet. Bland annat har regeringen lämnat en proposition om privat initiativrätt som syftar till att möjliggöra snabbare detaljplaneprocesser. Riksdagen har antagit förslaget och ändringarna trädde i kraft den 1 augusti 2021.

Regeringen tillsatte i december 2020 en utredning med uppdraget att utreda och lämna förslag på åtgärder för att underlätta för förstagångsköpare på bostadsmarknaden. Utredningen ska bland annat föreslå hur ett statligt startlån för förstagångsköpare bör utformas. Syftet med dessa åtgärder är att underlätta inträdet på den ägda bostadsmarknaden.

Ägarlägenheter förekommer i dag vid nyproduktion av bostäder, men utgör en väldigt liten andel av de bostäder som produceras. En anledning till det är att bostadsrätten är en väl inarbetad boendeform för den som kan och vill investera i sitt boende. I 2014 års betänkande Från hyresrätt till äganderätt lämnades förslag som skulle göra det möjligt att omvandla befintliga hyreslägenheter till ägarlägenheter. Flera remissinstanser ifrågasatte dock behovet av reformen. Justitiedepartementet har hållit samrådsmöten i frågan 2017 och 2020. Det har då inte framkommit något påtagligt intresse för ägarlägenheter på marknaden.

Stockholm den 12 januari 2022

Johan Danielsson

Skriftlig fråga 2021/22:616 av Roger Hedlund (SD) (Besvarad 2021-12-15)

Fråga 2021/22:616 Förutsättningar för fler småhus och blandade upplåtelseformer

av Roger Hedlund (SD)

till Statsrådet Johan Danielsson (S)

 

Mätningen SBAB Booli Housing Market Index (HMI) för tredje kvartalet 2021 visar att det föreligger risk för överproduktion av hyresrätter i Sverige. I rapporteringen om detta noteras till och med att det finns en tydlig trend. Vidare framgår att det exempelvis i Västra Götaland redan råder överskott på nya hyresrätter. Detta när hänsyn tas till hushållens efterfrågan mätt utifrån deras betalningsförmåga. Trenden för småhus tangerar underskott.

Det förekommer efterfrågan på och önskemål om en större variation av upplåtelseformer och bostäder. Det gäller exempelvis större andel småhus och ägarlägenheter. Dessutom behövs bättre finansiella möjligheter till köp av bostäder. 

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Johan Danielsson:

 

Hur ska statsrådet agera för att skapa bättre balans gällande bostadsbehov, efterfrågan på olika upplåtelseformer och exempelvis möjliggörande av fler ägarlägenheter?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.