Till innehåll på sidan

Förutsättningarna för studentpolitik på landets lärosäten

Svar på skriftlig fråga 2023/24:263 besvarad av Utbildningsminister Mats Persson (L)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
U2023/03 224 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:263 av Camilla Hansén (MP)
Förutsättningarna för studentpolitik på landets lärosäten

Camilla Hansén har frågat mig hur jag försäkrar mig och regeringen om att yttrandefriheten och föreningsfriheten säkerställs på landets högskolor.

Yttrandefriheten är ett fundament för vårt samhälle. Det är genom det fria meningsutbytet som ett kritiskt tänkande främjas och ett demokratiskt samhälle byggs. Våra universitet och högskolor har en viktig roll i detta sammanhang dels i sin funktion som arenor för kunskap och dialog, dels genom att vara en självständig och kritiskt reflekterande kraft i samhället. Föreningsfriheten är också den en grundlagsskyddad fri- och rättighet som ska värnas och respekteras. Studenter har stor frihet att tycka och tänka fritt på sin studieplats och rätt att organisera och engagera sig på så vis de önskar. Vi lever dock i en orolig och turbulent tid och då är det viktigt att komma ihåg att våra universitet och högskolor även ska vara en trygg plats för studenter och personal, oavsett bakgrund.

Det är högskolans ansvar att se till att lagar och regler följs så att studenters yttrande- och åsiktsfrihet och deras frihet att kunna organisera och engagera sig för att diskutera olika samhällsfrågor respekteras. I föreningsfriheten ingår rätten att bilda och ansluta sig till partipolitiska studentorganisationer. Högskolorna har ett ansvar att värna dessa grundlagsstadgade medborgerliga fri- och rättigheter. Studentorganisationer, inklusive partipolitiska studentorganisationer, kan också vara en viktig del i det lokala och nationella studentinflytandet. Enligt högskoleförordningen (1993:100) är högskolorna under vissa förutsättningar också skyldiga att låta en demokratiskt uppbyggd förening för studenter vid högskolan använda undervisningslokalerna vid en sammankomst för sina medlemmar.

Som minister kan jag inte uttala mig om hur en myndighet ska besluta i enskilda ärenden eller hur lagar ska tolkas eller tillämpas i enskilda fall. De statliga universiteten och högskolorna har en hög grad av självbestämmande över sin verksamhet. De måste också, precis som alla förvaltningsmyndigheter, följa regeringsformens krav på att var och en har rätt att uttrycka tankar, åsikter och känslor samt frihet att sammansluta sig med andra för allmänna eller enskilda syften.

Stockholm den 22 november 2023

Mats Persson

Skriftlig fråga 2023/24:263 av Camilla Hansén (MP) (Besvarad 2023-11-16)

Fråga 2023/24:263 Förutsättningarna för studentpolitik på landets lärosäten

av Camilla Hansén (MP)

till Utbildningsminister Mats Persson (L)

 

Många formar ett livslångt samhällsengagemang under tiden som student, och många av våra mest erfarna politiker har haft studentpolitiska engagemang. Nu signalerar de partipolitiska studentorganisationerna att de har mycket svårt att genomföra aktiviteter på landets högskolor. Högskolorna tolkar lagstiftningen på helt olika sätt, vilket resulterar i stor osäkerhet för förbunden om vilka regler som gäller. Det kan handla om höga kostnader för så enkla saker som affischering eller om att ha ett bokbord. Organisationen måste vara registrerad som en studentförening på lärosätet för att få ha aktiviteter för att rekrytera till och starta en studentpolitiskt förening. Under veckan har förbud mot politiska manifestationer diskuterats i medier.

I en tid när det partipolitiska engagemanget minskar hos unga menar vi att det offentliga ska bjuda in till och underlätta demokratiska samtal om samhälle och demokrati samt underlätta studenters samhällsengagemang. Demokratiskt engagemang bland unga i en tid när demokratin är på tillbakagång behöver uppmuntras. Det är positivt för vår demokrati som blir stark av många människors engagemang.

Nu präglas samhällsdebatten av lärosätenas ängslighet avseende politikens roll i samhällsutvecklingen, när just akademin borde vara en del av den samhällsdebatten och erbjuda arenor för åsiker att brytas och argument att skärpas.

Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga till utbildningsminister Mats Persson:

 

Hur försäkrar sig ministern och regeringen om att yttrandefriheten och föreningsfriheten säkerställs på landets högskolor?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.