Fribeloppet

Svar på skriftlig fråga 2020/21:406 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2020/21:406 av Magdalena Schröder (M)
Fribeloppet

Magdalena Schröder har frågat mig om jag kommer verka för att regeringen ska besluta om slopat fribelopp även för 2021.

Vi befinner oss i en tid som är svår för vårt samhälle. Coronaviruset innebär en stor utmaning och ger konsekvenser för hela det svenska samhället.

Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att studerande på alla nivåer ska känna sig trygga i att studiestödssystemet fungerar för dem även under rådande situation. En sådan åtgärd är till exempel att inkomstprövningen inom studiemedel och studiestartsstöd tillfälligt har slopats under 2020. Dessutom har det införts en möjlighet att behålla studiestöd för den tid stödet redan har beviljats, om den studerande saknar möjlighet att bedriva sina studier på grund av åtgärder för att förhindra spridningen av coronaviruset.

Regeringskansliet analyserar löpande hur de reformer som beslutades under våren 2020 har tagits emot och fungerar.

Jag följer noga utvecklingen tillsammans med ansvariga myndigheter och vilka åtgärder som vidtas är något som hela tiden prövas i takt med att lägesbilden ändras. Effekten av det slopade fribeloppet analyseras för närvarande i Regeringskansliet. Regeringen avser vid behov att återkomma i frågan. Det är självklart för mig och för regeringen att de studerande fortsatt ska känna sig trygga i att studiestödssystemet fungerar i rådande situation.

Stockholm den 18 november 2020

Matilda Ernkrans

Skriftlig fråga 2020/21:406 av Magdalena Schröder (M) (Besvarad 2020-11-11)

Fråga 2020/21:406 Fribeloppet

av Magdalena Schröder (M)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Fribeloppet är den maximala inkomst en student får erhålla utan att förlora sitt studiemedel. Många studenter klarar utan problem av att arbeta vid sidan av sina studier men tvingas i och med fribeloppets låga tak att tacka nej till jobbpass och måste planera noga för att inte arbeta för mycket. Att studenter tvingas tacka nej till arbete är givetvis inte önskvärt. Ett arbete vid sidan av studierna ger inte bara en större frihet och mer pengar i plånboken, det ger också en värdefull koppling till arbetsmarknaden och ökar studentens möjlighet till arbete efter avslutad examen.

Under pågående kris är det viktigt att studenter inte hindras från att jobba extra i bland annat vården, och det är därför bra att fribeloppet helt slopats under 2020. Krisen är dock långt ifrån över, och smittspridningen ökar nu i stora delar av Sverige och världen.

Därför önskar jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Kommer statsrådet att verka för att regeringen ska besluta om slopat fribelopp även för 2021?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.