Till innehåll på sidan

Fusk med statsbidrag

Svar på skriftlig fråga 2023/24:448 besvarad av Statsrådet Lotta Edholm (L)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
U2023/ 03759 Utbildningsdepartementet Skolministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:448 av Niels Paarup-Petersen (C)
Fusk med statsbidrag

Niels Paarup-Petersen har frågat mig om jag tänker agera för att stärka konsekvenserna för huvudmän som medvetet fuskar med statsbidrag och bryter mot skollagen.

Ja, och regeringen agerar redan. Regeringen anser att oseriösa och olämpliga aktörer inte ska få förekomma inom skolväsendet. Enskilda huvudmän som driver förskolor eller skolor med för låg kvalitet ska inte kunna få ta ut vinst. Regeringen beslutade den 6 juli 2023 om tilläggsdirektiv till Utredningen om vinst i skolan (U 2022:08), dir. 2023:109. Utredaren ska nu bl.a. föreslå en utvidgad ägar- och ledningsprövning, vissa vinstutdelningsförbud eller annan vinstutdelningsbegränsning och skärpta sanktioner. I uppdraget ingår att överväga om det är lämpligt att införa krav på att mottagna offentliga bidrag ska användas i skolverksamheten för att huvudmannen ska få ta emot statliga bidrag som avser att åtgärda kvalitetsbrister eller annars höja kvaliteten i verksamheten, och vid behov lämna förslag på sådana krav. Utredaren ska därtill föreslå hur utbetalda kommunala bidrag till en enskild huvudman ska kunna återkrävas. Utredningen ska redovisa sina förslag senast den 28 februari 2025.

För att de gemensamma resurser som avsätts till skolväsendet också ska komma skolväsendet till del är det vidare avgörande att utbetalningar enbart sker till mottagare som är berättigade till stöd. Som ett led i regeringens arbete med att komma till rätta med felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen och andra offentliga stödsystem har Skolverket fått i uppdrag att stärka sina åtgärder för att motverka felaktiga utbetalningar av stöd till oseriösa eller kriminella aktörer. Skolverket ska senast den 1 oktober 2024 redovisa till regeringen genomförda åtgärder och vilka möjligheter och hinder myndigheten ser för att motverka felaktiga utbetalningar.

Det har vidare under flera år konstaterats av såväl statliga utredningar och Riksrevisionen som av OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) att det finns brister i den ekonomiska styrningen av den svenska skolan. Den 2 november 2023 beslutade därför regeringen kommittédirektiv En nationell skolpengsnorm för ökad likvärdighet (dir. 2023:153). Den del av uppdraget som bl.a. gäller grundskolan ska redovisas senast den 1 april 2025 och den del som bl.a. gäller gymnasieskolan ska redovisas senast den 1 november 2026.

Ytterligare en åtgärd som regeringen har vidtagit för att förhindra bidragsfusk inom skolväsendet är att avskaffa möjligheten för ideella organisationer att få statsbidrag enligt förordningen (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie undervisningstid.

Sammantaget är det ett paket med olika åtgärder som regeringen vidtar för att komma åt bidragsfusket inom skolväsendet.

Stockholm den 10 januari 2024

Lotta Edholm

Skriftlig fråga 2023/24:448 av Niels Paarup-Petersen (C) (Besvarad 2023-12-27)

Fråga 2023/24:448 Fusk med statsbidrag

av Niels Paarup-Petersen (C)

till Statsrådet Lotta Edholm (L)

 

Internationella Engelska Skolan, IES, har ännu en gång konstaterats fuska. Tidigare har det bland annat handlat om att lärare undervisar i ämnen de inte har laglig rätt att undervisa i. Nu senast har det handlat om att IES medvetet har påstått att lärare som enbart undervisar i språk inte alls undervisar i språk, allt i syfte att få ut bidrag från staten till lärarlöner. Totalt har IES fått ut cirka 1,5 miljoner kronor bara under höstterminen 2023.

Det är viktigt att slå ned på bidragsfusk. Även regeringen brukar framhäva det när det gäller människor med svag ekonomi. Det måste självklart också gälla mot rika skolkoncerner.

Fel händer. Men en huvudman som gång på gång medvetet bryter mot lagen bör inte ha förtroende att vara kvar i skolsystemet.

Jag vill därför fråga statsrådet Lotta Edholm:

 

Tänker statsrådet agera för att stärka konsekvenserna för huvudmän som medvetet fuskar med statsbidrag och bryter mot skollagen?

 

Källa:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/internationella-engelska-skolan-lamnar-felaktiga-uppgifter-till-skolverket-far-statsbidrag-de-inte-har-ratt-till

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.