Global Deal

Svar på skriftlig fråga 2022/23:54 besvarad av Statsrådet Johan Forssell (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2022/ 16278 Utrikesdepartementet Bistånds- och utrikeshandelsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:54 av Aida Birinxhiku (S)
Global Deal

Aida Birinxhiku har frågat mig om jag avser verka för att utöka och utveckla Global Deal.

Global Deal är ett globalt partnerskap som sedan 2018 drivs av OECD i samarbete med ILO. Partnerskapet utgör en plattform för att stärka den sociala dialogen. Det är också ett verktyg i återhämtningen efter covid-19-pandemin och för den gröna omställningen. Global Deal är även ett bidrag till genomförandet av Agenda 2030.

OECD är värd för Global Deal och har ett sekretariat som ansvarar för att utöka och utveckla partnerskapet. Under de senaste åren har både antalet partners och extern finansiering till Global Deal ökat, vilket är välkommet. Sverige kommer att fortsätta vara en partner och har för avsikt att, tillsammans med andra partners, bidra till Global Deals fortsatta verksamhet.

Stockholm den 21 november 2022

Johan Forssell

Skriftlig fråga 2022/23:54 av Aida Birinxhiku (S) (Besvarad 2022-11-11)

Fråga 2022/23:54 Global Deal

av Aida Birinxhiku (S)

till Statsrådet Johan Forssell (M)

 

Global Deal är ett globalt partnerskap som fokuserar på social dialog och förbättrade arbetsmarknadsrelationer som ett verktyg för bättre arbetsvillkor och inkluderande tillväxt. Initiativet presenterades i september 2016 av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven tillsammans med Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) och Internationella arbetsorganisationen (ILO).

I dag består Global Deal av över 130 aktörer, varav 25 stater. Andra aktörer är arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer, enskilda företag och civilsamhällesorganisationer. I september 2022 stod det klart att även USA går med i Global Deal, vilket har stärkt det politiska stödet för samarbetet.

Samarbetet har varit framgångsrikt, och intresset är fortsatt stort. Global Deal är viktigt för att åstadkomma en social dialog och verka för en rättvis och regelbaserad handel där civilsamhället och fackföreningsrörelsen inkluderas, vilket i sin tur förstärker och förankrar legitimiteten för global handel. Därför bör Sverige fortsatt verka för att Global Deal ska utökas, utvecklas och få tillräcklig finansiering.

Jag vill mot bakgrund av det ovan anförda ställa följande fråga till statsrådet Johan Forssell:

 

Avser statsrådet att verka för att utöka och utveckla Global Deal? 

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.