Till innehåll på sidan

Hamnarbetarförbundets strejkvarsel

Svar på skriftlig fråga 2018/19:333 besvarad av Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


A2019/00298/ARM

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknadsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:333 av David Josefsson (M)
Hamnarbetarförbundets strejkvarsel

David Josefsson har frågat vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att snarast få till en ändring av nuvarande lagstiftning.

Regeringen har sett mycket allvarligt på eventuella konsekvenser som de varslade stridsåtgärderna kunde ha fått för svensk ekonomi och konkurrenskraft. Hamnarna har en strategisk roll i transportsystemet för landets import- och exportkapacitet. Sveriges Hamnar och Svenska Hamnarbetarförbundet träffade dock en överenskommelse förra veckan och det råder fredsplikt i hamnen. Varslen om stridsåtgärder drogs därmed tillbaka.

Regeringen beslutade 2017 att ge en särskild utredare i uppdrag att överväga vissa ändringar i rätten att vidta stridsåtgärder på arbetsmarknaden. Stridsåtgärdsutredningen överlämnade sitt betänkande i juni 2018. Parallellt med Stridsåtgärdsutredningens arbete förhandlade LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv om ett partsgemensamt förslag i frågan. Förhandlingarna ledde till en överenskommelse om ändrade konfliktregler på svensk arbetsmarknad som överlämnades till Arbetsmarknadsdepartementet i juli 2018. Med parternas överenskommelse som grund tog Arbetsmarknadsdepartementet fram departementspromemorian, Fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal och vid rättstvister (Ds 2018:40), som har remissbehandlats. Avsikten är att i nästa steg ta fram en lagrådsremiss och därefter en proposition. Ärendet bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Arbetet med att ta fram ett lagförslag hanteras så snabbt som möjligt samtidigt som beredningskraven i regeringsformen följs.

Det kan påpekas att möjligheten för arbetsmarknadens parter att vidta stridsåtgärder är en grundläggande del av den svenska arbetsmarknadsmodellen. Det är också en rättighet som skyddas i regeringsformen och som följer av Sveriges internationella åtaganden. Frågan kräver därför noggranna överväganden och ett gediget och väl förankrat förarbete.

Regeringens bedömning är att behovet av gemensamma spelregler på arbetsmarknaden kvarstår. Lagstiftningsarbetet fortsätter därmed.

Stockholm den 13 mars 2019

Ylva Johansson

Skriftlig fråga 2018/19:333 av David Josefsson (M) (Besvarad 2019-02-28)

Fråga 2018/19:333 Hamnarbetarförbundets strejkvarsel

av David Josefsson (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

 

Den 27 februari kom ett strejkvarsel från Svenska Hamnarbetarförbundet om "total arbetsnedläggelse" med start den 6 mars men utan yttre tidsbegränsning. Det innebär en kraftig eskalering av den konflikt mellan Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet som nu har pågått sedan mitten av januari. I Göteborg, där jag kommer ifrån, har dock Hamnarbetarförbundet genomfört konfliktåtgärder redan 2016.

Konsekvenserna av ett strejkvarsel om total arbetsnedläggelse utan yttre tidsgräns är svåröverblickbara men omfattande.

Samtidigt är konflikten komplicerad, eftersom Sveriges Hamnar redan har tecknat kollektivavtal med ett annat fackförbund. Regeringen har också tillsatt en utredning som syftar till att förhindra sådana här situationer. Den föreslår lagändring, men först från nästa år. Regeringen har också aviserat att en proposition ska komma, men inte förrän den 2 maj.

Med tanke på den eskalering som skett från Svenska Hamnarbetarförbundet i konflikten med Sveriges Hamnar väcks dock behovet av en skyndsam lagändring.

Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

 

Avser arbetsmarknadsministern och regeringen att vidta åtgärder för att snarast få till en ändring av nuvarande lagstiftning?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.