Till innehåll på sidan

Handläggarutbildningens rekryteringsprocess

Svar på skriftlig fråga 2023/24:787 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:787 Handläggarutbildningens rekryteringsprocess

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Svar på fråga 2023/24:787 av Markus Wiechel (SD)
Handläggarutbildningens rekryteringsprocess

Markus Wiechel har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att förändra rekryteringsprocessen till Diplomatprogrammet.

 

Markus Wiechel har i en tidigare ställd fråga till mig undrat om jag avser vidta några åtgärder i syfte att säkerställa en rättvis och neutral rekryteringsprocess.

 

Som svar på den frågan redogjorde jag för Antagningsnämndens uppdrag och sammansättning, hur ordförande samt ledamöter utses inklusive det faktum att partitillhörigheten hos den riksdagsledamot som utses att ingå i Antagningsnämnden har varierat genom åren.

Under perioden 2007–2010 var Björn Hamilton (M) riksdagens representant, Walburga Habsburg Douglas (M) under perioden 2010–2013, Ulrik Nilsson (M) under 2014, Kenneth G Forslund (S) under perioden 2015–2018 och från 2019 är det Olle Thorell (S) vars förordnande löper ut i februari 2025.

Rekryteringsprocessen innehåller många olika moment, inklusive moment där kandidatens namn anonymiseras. Samtliga kandidaters lämplighet i rollen som opolitisk tjänsteman granskas.

 

Rekryteringsprocessen till Diplomatprogrammet utvärderas löpande.

 

Stockholm den 17 april 2024  

 

Tobias Billström

Skriftlig fråga 2023/24:787 av Markus Wiechel (SD) (Besvarad 2024-04-08)

Fråga 2023/24:787 Handläggarutbildningens rekryteringsprocess

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Den 23 februari lämnade undertecknad in en skriftlig fråga till utrikesministern där han önskades svara på om han avsåg vidta några åtgärder i syfte att säkerställa en rättvis och neutral rekryteringsprocess till handläggarutbildningen, i folkmun kallat diplomatprogrammet. Bakgrunden till frågan är en stor frustration bland väljare, tidigare UD-medarbetare samt utrikesaktiva personer inom en rad områden som är kritiska till den socialdemokratiska dominansen på toppositioner inom svensk utrikesförvaltning.

Den 6 mars återkopplade utrikesministern på denna fråga, men något svar lyste milt sagt med sin frånvaro. I stället valde ministern att beskriva nuvarande rekryteringsprocess samt att antagningsnämndens beslutsfattande regleras i förordningen för nämndens arbete (1991:360).

Undertecknad och många andra har mot bakgrund av detta tolkat återkopplingen som att utrikesministern är helt nöjd med att Socialdemokraterna dominerat denna rekryteringsprocess under lång tid och att han därför inte kommer att vidta några som helst åtgärder för att säkerställa en mer rättvis process som gör att kompetens avgör vilka som rekryteras snarare än att man har tillräckligt starka åsikter åt vänster i svensk politik.

Utrikesminister Tobias Billström önskas än en gång svara på följande fråga:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att förändra rekryteringsprocessen till det så kallade diplomatprogrammet?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.