Till innehåll på sidan

Handläggningstider för miljötillstånd

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3616 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
M2021/ 01665 Miljödepartementet Miljö- och klimatministern samt vice statsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3616 av Daniel Bäckström (C)
Handläggningstider för miljötillstånd

Daniel Bäckström har frågat näringsministern vilka åtgärder ministern och regeringen avser att vidta så att länsstyrelsens handläggningstider för miljötillstånd kortas. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Daniel Bäckström refererar i sin fråga till ett enskilt ärende som avser en utökning av en verksamhet som tillverkar hylsor. Han anger att den totala handläggningstiden för tillståndsärendet beräknas uppgå till sex till nio månader, vilket innebär att företaget kan tvingas göra ett produktionsuppehåll i början av november.

Miljötillståndsprocesser är en prioriterad fråga. Regeringen har under de senaste åren vidtagit en rad åtgärder för att tillståndsprocesserna ska vara moderna och effektiva, samtidigt som ett högt miljöskydd uppnås. Under de kommande åren kommer omfattande insatser att krävas för att Sverige ska kunna nå målet om att bli världens första fossilfria välfärdsland, men också för att nå flera andra mål för en hållbar omställning. Regeringen arbetar därför intensivt i syfte att främja miljö- och klimatmässigt lämpliga investeringar och även i detta sammanhang är moderna och effektiva miljötillståndsprocesser viktiga.

En viktig åtgärd är den utredning som regeringen har tillsatt för att se över det nuvarande systemet för prövning enligt miljöbalken. Utredningen ska särskilt fokusera på åtgärder som kan underlätta investeringar som bidrar till klimatomställningen eller innebär minskad miljöpåverkan, t.ex. en modernisering av en produktionsprocess för minskad energiförbrukning eller minskade utsläpp.

Som en del av arbetet har regeringen gett berörda myndigheter i uppdrag att ta fram en samlad statistik för miljöprövningen. Statistiken är viktig för att identifiera lämpliga effektiviseringsåtgärder. Regeringen har även gett länsstyrelserna i uppdrag att utveckla metoder och samverkansformer för att främja en effektiv samrådsprocess enligt miljöbalken och därigenom påskynda näringslivets klimatomställning. Vinnova ska stödja länsstyrelserna i arbetet med regel- och policyutveckling.

Flera åtgärder har också vidtagits som förväntas ha effekt på handläggningstiderna redan år 2021. Regeringen har sett över och genomfört ändringar i regelverket för hur mark- och miljödomstolen ska vara sammansatt i olika mål och ärenden i syfte att möjliggöra just en mer flexibel, ändamålsenlig och effektiv hantering av mål och ärenden. Effektiva tillståndsprocesser kräver också att prövningsmyndigheterna har förutsättningar att genomföra sitt uppdrag. För att korta handläggningstiderna och förstärka arbetet med miljöprövning och miljötillsyn tillsköt regeringen extra medel till Naturvårdsverkets och länsstyrelsernas förvaltningsanslag i budgetpropositionen för 2021.

Utöver dessa åtgärder kan tilläggas att regeringen har också vidtagit flera branschspecifika åtgärder. En åtgärd är att en samordnare har utsetts av regeringen som kan facilitera samråd samt bistå med koordinering kopplat till de olika prövnings- och planeringsprocesser som krävs för omställningsprojekt inom industrin i form av större företagsetableringar och företagsexpansioner i Norrbotten och Västerbotten. En annan åtgärd är uppdraget till Tillväxtverket att i samråd med Statens jordbruksverk, Naturvårdsverket och länsstyrelserna ta fram konkreta tjänster för att effektivisera och förenkla för företag och andra verksamhetsutövare inom livsmedelskedjan att anmäla eller ansöka om tillstånd enligt miljöbalken och på det sättet ge förutsättningar för en effektiv och snabb ärendehandläggning. I sammanhanget kan även nämnas den nya lag och förordning som trätt i kraft med bestämmelser om tidsfrister för vissa tillståndsförfaranden vid produktion av förnybar el och om en kontaktpunkt för vissa tillståndsförfaranden vid produktion av förnybar energi i syfte att förenkla för verksamhetsutövarna och förkorta handläggningstiderna.

Det pågår alltså redan mycket arbete från regeringens sida gällande tillståndsprocesser. Arbetet med miljötillståndsprocessen är ett arbete som regeringen ser fram emot att fortsätta arbeta med tillsammans med övriga samhällsaktörer även framöver, som ett led i den gröna omställningen. Alla aktörer har även ett ansvar för att uppfylla lagkrav och bidra till en effektiv och modern tillståndshantering med ett högt miljöskydd.

Stockholm den 15 september 2021

Per Bolund

Skriftlig fråga 2020/21:3616 av Daniel Bäckström (C) (Besvarad 2021-09-07)

Fråga 2020/21:3616 Handläggningstider för miljötillstånd

av Daniel Bäckström (C)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Norma Precision AB i Åmotsfors producerar för högtryck och är på väg att nå sitt miljötillstånd på 80 miljoner tillverkade hylsor i november. Företaget har ansökt om ett nytt tillstånd på 120 miljoner hylsor och fått ett positivt förhandsbesked av Länsstyrelsen i Värmland. Ärendet ligger nu hos Länsstyrelsen i Örebro för slutlig handläggning och beslut.

Total handläggningstid beräknas uppgå till sex till nio månader, vilket innebär att företaget kan tvingas göra ett produktionsuppehåll i början av november. Konjunkturen och efterfrågan ser stark ut för de kommande åren, och företaget kan stå inför nyinvesteringar. Norma Precision AB är världsledande och en betydande industriell verksamhet som tillför viktiga värden för jakt, skytte och totalförsvar.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta så att länsstyrelsens handläggningstider för miljötillstånd kortas?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.