Till innehåll på sidan

Havsbaserad vindkraft

Svar på skriftlig fråga 2022/23:322 besvarad av Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
KN2023/02258 Klimat- och näringslivsde partementet Klimat- och miljöministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:322 av Marielle Lahti (MP)
Havsbaserad vindkraft

Marielle Lahti har frågat energi- och näringsminister Ebba Busch om hon har för avsikt att godkänna de tre ansökningar om havsbaserad vindkraft som redan i dag har fått länsstyrelsens godkännande, och, om så är fallet, vilka konkreta steg ministern och regeringen har tagit för att godkänna dessa parker sedan den tillträdde.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska besvara frågan.

Jag håller med Marielle Lahti om att behovet av el i Sverige ökar, och kommer fortsätta att öka. Sverige behöver producera mer el. Att förbättra förutsättningarna för olika fossilfria kraftslag är en av regeringens högsta prioriteringar och syftet är att öka produktionen av ren el. Av Tidöavtalet framgår det att Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna anser att all ny elproduktion som stärker kraftsystemet, och som bidrar till en snabb expansion av kraftsystemet, behövs. Vindkraft har en viktig plats i energimixen. Regeringen arbetar därför målmedvetet för att effektivisera tillståndsprocesserna, inte minst för havsbaserad vindkraft.

Utgångspunkten i regeringens hantering av ansökningar om tillstånd till havsbaserad vindkraft är att handläggningen ska ske skyndsamt, effektivt och utan att rättssäkerheten eftersätts. Ärendena är komplexa och innefattar ett omfattande underlag med många olika frågeställningar. Det finns ett behov av snabba beslut om tillstånd till havsbaserad vindkraftsproduktion där det är möjligt, men det är också av stor vikt att regeringen bedömer frågeställningarna i ansökningsärendena ur alla aspekter och ser till att beslut fattas efter en fullgod handläggning.

Vad gäller Marielle Lahtis frågor om när regeringen har för avsikt att godkänna de tre ansökningarna om havsbaserad vindkraft som har fått länsstyrelsens godkännande och vilka konkreta steg jag och regeringen har tagit för att godkänna dessa parker så antar jag att Marielle Lahtis avser vindkraftsparkerna vid Kattegatt Syd, Galatea Galene och Skåne Havsvindpark. Jag kan i dag inte säga när regeringen kommer att fatta beslut i de olika ärendena och jag kan inte heller föregripa regeringens kommande beslut, men det pågår såklart ett internt arbete för att pröva dessa ansökningar.

Stockholm den 22 februari 2023

Romina Pourmokhtari

Skriftlig fråga 2022/23:322 av Marielle Lahti (MP) (Besvarad 2023-02-09)

Fråga 2022/23:322 Havsbaserad vindkraft

av Marielle Lahti (MP)

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

Energimyndighetens senaste prognoser visar att behovet av el i Sverige kommer att fördubblas till 2035, samtidigt som stora delar av dagens kraftproduktion når sin tekniska livslängd och därmed kommer att behöva ersättas. Sverige behöver alltså producera mycket mer el det närmaste decenniet. 

Det enda kraftslag som har både den tekniska och ekonomiska potentialen att möta denna utmaning är vindkraften. Oavsett vad man tycker om kärnkraften är det ett faktum att Sveriges elbehov nästkommande decennium inte kommer att kunna tillgodoses med hjälp av ny kärnkraft.

Vindkraften är det kraftslag som har vuxit allra snabbast det senaste decenniet. Prognoser från svensk vindenergi visar att svensk vindkraft redan 2025 kommer att producera mer än 50 TWh årligen – det är mer än vad kärnkraften producerar i dag. 

Denna positiva utveckling riskerar dock att stoppas. Efter 2025 sjunker nämligen tillväxttakten rejält. Om inte regeringen agerar för att, återigen, förbättra förutsättningarna för vindkraften kommer Sverige inte att kunna möta vårt ökade behov av el. I förlängningen innebär detta att svenska företag och stora gröna industrisatsningar kommer att flytta någon annanstans, där politiken väljer att satsa på näringslivets gröna omställning. 

Den passivitet som har präglat energi- och näringsministerns första halvår vid makten är därför enormt oroväckande. I nuläget ligger det åtta ansökningar om havsbaserade vindkraftsparker på regeringens bord. Tre av dessa har fått länsstyrelsens godkännande sedan regeringens tillträde i höstas, samtliga i elområde 4 och den senaste så sent som häromveckan. 

Än är det dock inte för sent. Förutsatt att regeringen kraftsamlar och agerar resolut i dag kan den havsbaserade vindkraften fortfarande ge Sverige den el vi behöver för att möta näringslivets behov. Potentialen för svensk havsbaserad vindkraft är nämligen enorm, och intresset bland investerare är stort. 

Min fråga till energi- och näringsminister Ebba Busch är därför följande: 

Har ministern för avsikt att godkänna de tre ansökningar om havsbaserad vindkraft som redan i dag har fått länsstyrelsens godkännande, och, om så är fallet, vilka konkreta steg har ministern och regeringen sedan den tillträdde tagit för att godkänna dessa parker? 

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.