Till innehåll på sidan

Hemberedskapsutbildning för döva och personer med dövblindhet

Svar på skriftlig fråga 2023/24:654 besvarad av Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:654 Hemberedskapsutbildning för döva och personer med dövblindhet

till Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)

 

Svar på fråga 2023/24:654 av Ewa Pihl Krabbe (S)
Hemberedskapsutbildning för döva och personer med dövblindhet

Ewa Pihl Krabbe har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta, inom mitt ansvarsområde, för att döva och personer med dövblindhet ska tillförsäkras möjlighet att utbildas i hemberedskap.

Jag tackar för en mycket viktig fråga. I händelse av höjd beredskap eller krig så är den individuella beredskapen en central del av vår gemensamma motståndskraft. Att var och en kan ta ansvar för den egna beredskapen är en förutsättning för att vi ska kunna kanalisera samhällets resurser dit de behövs allra mest. De personer med störst behov av stöd ska också kunna få den hjälp de behöver.

Det vilar ett stort ansvar på de våra myndigheter att tillhandahålla information till befolkningen. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ansvarar för att samordna information till allmänhet och medier när det handlar om krisberedskap och civilt försvar. De samverkar även med Myndigheten för delaktighet (MFD) och Myndigheten för tillgängliga medier (MTM).

MSB har vidtagit flera åtgärder för att säkerställa att information om beredskap, inklusive hemberedskap, finns tillgängliga för alla invånare i Sverige. Det omfattar bland annat ett stort material med teckenspråkstolkad information, som finns tillgängligt exempelvis på myndighetens hemsida och sociala medier. För närvarande arbetar MSB även med att ta fram särskilt anpassade råd till personer med hörselnedsättning kring hur man kan förbereda sig för krig.

År 2018 skickades broschyren Om krisen eller kriget kommer ut till alla hushåll i Sverige. En särskild version i punktskrift skickades till de som använder tjänster hos MTM, vilket inbegriper personer som är döva eller dövblinda. Under 2024 kommer denna broschyr skickas ut på nytt, med skarpare budskap som också reflekterar det allvarliga läge som vi befinner oss i. Även denna gång kommer informationen vara tillgänglighetsanpassad.

Myndigheternas arbete med att nå ut med information till Sveriges invånare är någonting som ständigt utvecklas och förbättras. Även om det inte ingår i deras uppdrag att erbjuda alla invånare utbildning i hemberedskap så finns det goda möjligheter för alla och envar att tillskansa sig den kunskapen.

Stockholm den 6 mars 2024

 

 

 

Carl-Oskar Bohlin

 

Skriftlig fråga 2023/24:654 av Ewa Pihl Krabbe (S) (Besvarad 2024-02-23)

Fråga 2023/24:654 Hemberedskapsutbildning för döva och personer med dövblindhet

av Ewa Pihl Krabbe (S)

till Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)

 

Att ha hemberedskap innebär att man ska kunna klara sig utan samhällets hjälp under en tid vid en kris, och alla uppmanas nu att ta eget ansvar. Nu ger exempelvis studieförbunden utbildningar i ämnet, och MSB står då för instruktörskostnaderna.

Om man är i behov av teckenspråkstolk eller dövblindtolk, på grund av sin funktionsnedsättning, förväntas utbildningssamordnaren anordna och bekosta denna. Samordnarna har inte, enligt egen uppgift, ekonomiska medel att bekosta detta, framför allt inte efter de neddragningar som nu har gjorts.

Döva eller personer med dövblindhet måste kunna ta del av dessa utbildningar för att vid en kris kunna ta eget ansvar. Framför allt är det personer med dövblindhet som har svårt att ta till sig information som ges via tv, tidningar eller postutskick.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Carl-Oskar Bohlin:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta, inom sitt ansvarsområde, för att döva och personer med dövblindhet ska tillförsäkras möjlighet att utbildas i hemberedskap?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.