Till innehåll på sidan

Hinder för elektrifiering av tunga transporter med farligt gods

Svar på skriftlig fråga 2022/23:435 besvarad av Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Fö2023/00625 Försvarsdepartementet Minister n för civilt försvar Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:435 av Rickard Nordin (C)
Hinder för elektrifiering av tunga transporter med farligt gods

Rickard Nordin har frågat infrastruktur- och bostadsministern om regeringen kommer att ta initiativ för att underlätta för elektrifieringen av lastbilstransporter med farligt gods. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Reglerna om transport av farligt gods bestäms internationellt och är gemensamma för EU för att möjliggöra gränsöverskridande transporter. Även generella regler med tekniska krav på fordonskonstruktion för lastbilar bestäms internationellt. Gemensamt är att reglerna förhandlas i olika arbetsgrupper inom FN där experter från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) respektive Transportstyrelsen deltar vid behov. Reglerna är omfattande och innefattar många tekniska detaljer. Den tekniska utvecklingen medför också att reglerna löpande behöver utvecklas och anpassas. Det sker i dialog mellan berörda myndigheter, fordonstillverkarna och transportbranschen.

I Sverige återfinns reglerna om transport av farligt gods i lagen (2006:263) om transport av farligt gods, förordningen (2006:311) om transport av farligt gods och i MSB:s föreskrifter. I föreskriften MSBFS 2022:3 finns regler om transport av farligt gods på väg (ADR).

Som frågeställaren konstaterar går utvecklingen mot att fler tunga transporter elektrifieras, även sådana med farligt gods. Det är viktigt att de regler vi har inom området anpassas till den utvecklingen och nya problem som kan uppstå. Det arbetet pågår internationellt. Som exempel kan nämnas FN:s arbetsgrupp för transport av farligt gods på väg (WP.15), där även fordonstillverkare deltar i en undergrupp, som bland annat ser över möjligheterna att godkänna eldrift för fordon för transport av farligt gods i tank i den högsta säkerhetsnivån.

Regeringen följer utvecklingen inom området och svenska myndigheter deltar aktivt i det internationella arbetet.

Stockholm den 22 mars 2023

Carl-Oskar Bohlin

Skriftlig fråga 2022/23:435 av Rickard Nordin (C) (Besvarad 2023-03-10)

Fråga 2022/23:435 Hinder för elektrifiering av tunga transporter med farligt gods

av Rickard Nordin (C)

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

För tunga transporter med lastbil som kör farligt gods finns särskilda säkerhetsregler. Det handlar exempelvis om att det ska finnas dubbla bromssystem för att inte riskera problem om ett av dem havererar. Det är klokt och en viktig säkerhetsåtgärd.

När även dessa transporter nu ska elektrifieras uppkommer vissa hinder som enkelt bör kunna hanteras via nya regler och föreskrifter. Ett sådant exempel är att en oproportionerligt stor del av batteriet behöver reserveras för det extra bromssystemet. Det handlar helt enkelt om att det behöver finnas kapacitet kvar i batteriet när lastbilen ger sig av, för att kunna ta hand om energin som skapas vid en inbromsning, då detta är det bromssystem som agerar backup vid problem. Den stora reserverade delen är ju enbart ett problem inledningsvis, eftersom batteriet sedan laddas ur och kapacitet därför finns naturligt.

Att reservera en så stor del av batteriet inledningsvis medför att körsträckan förkortas betydligt, vilket såklart begränsar möjligheten att elektrifiera sagda transporter. Hade det i stället varit möjligt att med exempelvis geofencing säkerställa att den inledande sträckan fordonet ska färdas inte går i nedförsbacke (och batteriet därför hinner laddas ur under en stund och de stora säkerhetsmarginalerna inte behövs) hade mycket varit vunnet. Det finns självklart andra lösningar som också skulle vara möjliga för att uppnå samma syfte.

Min fråga till statsrådet Andreas Carlson blir därför:

 

Kommer statsrådet och regeringen att ta några initiativ för att underlätta för elektrifieringen av lastbilstransporter med farligt gods?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.